Странно животно е времето напоследък. Очаквахме топъл, дори горещ юни, а каква стана тя? Много дъжд се изсипа в началото му и дори нанесе сериозни щети в някои райони. Земеделците, и не само те, пак бяха наказани с градушки и наводнения.

За юли обаче прогнозата е подходящо ваканционна и умерено до много гореща с температури до 38-40 градуса в някои райони. Очаквали се 4 до 6 дни с превалявания и типично летни, краткотрайни бури за целия месец. Ще поживеем, пък ще видим…

Градинари, как ще се охлаждате?

Ами растенията?

Водата винаги е била и ще бъде най-ценният ресурс в градината. А летните жеги, каквито се очакват през идните месеци, са сериозно изпитание за всички растения. Представете си как се чувстват доматите, когато температурата надхвърли тези 40 градуса или цветята на южния балкон в малките саксийки, които пресъхват сякаш след час, че и по-малко…

Специалистите от света на градинарството съветват да не разхищаваме вода, още повече, ако тя е и питейна. Как обаче да подредим растенията приоритетно, като те всички имат нужда от живителната течност? Как да направим така, че поливките да са ефективни и никой да не страда от дехидратация? Как да спестим време? И вода?

Много въпроси се събраха, но и отговорите ще ви изненадат. Когато настъпят жегите, преминете на вечерен или нощен поливен режим. Така ще осигурите достатъчно време на растенията да се запасят с достатъчно вода за дългия ден. Още нещо, вечер, поради по-ниската температура, загубата на вода от изпарение е значително по-малка.

Поливайте най-напред растенията,

за които сте сигурни, че обичат вода

или я изразходват бързо. Например лобелии, газании, каскадни петунии, лантана и други. Приоритетни са растенията с голяма листна маса в малки саксии. Обърнете особено внимание на цветята, които все още са в малки контейнери.

Сигурно сте чували, че през лятото не бива да пресаждате цветя, но това не е съвсем вярно. Ако си купите едно калибрахое във висяща саксия например, след месец то ще започне да страда за вода и хранителни вещества. А може и по-скоро. Зависи от времето и грижите, които му отделяте. Пресаждането ще даде преднина на вас с водата, а на самото растение – свеж, обогатен почвен субстрат за младите коренчета.

Пресаждането е от полза предимно за едногодишните цветя – тагетеси, газании, импатиенси, винки, калибрахоета, петунии, вербени и т.н.

Многогодишните биха забавили развитието си в опит да развият силна коренова система в отреденото ѝ ново пространство. Дори може да се случи така, че напъпило растение да хвърли цветовете си, за да насочи енергията си към коренообразуване, ако бъде прехвърлено в по-голям съд.

При едногодишните обаче не е така. Те нямат време за чудене корени ли да правят или цветове и листа. Бързо растат и се приспособяват.

Най-много внимание трябва да се

отделя на младите растения

Разсадите, ако сте заложили такива от теменужки, незабравки, парички, имат нужда от чести поливки, защото коренчетата им все още са разположени много плитко в почвата. Точно този слой е най-силно изложен на колебания в температурата и влажността. Допусне ли се да пресъхнат, много трудно, а и понякога невъзможно е да се възстановят. Отнася се и за вкореняването на резници.

Според някои научни проучвания, стресът от засушаване при цветята и зеленчуците забавя развитието на растенията с повече от две седмици. Увяхването е обратим процес, но възстановяването е бавно. Отразява се най-вече на цъфтежа.

Ако направим една проста сметка излиза, че 2-3 сериозни засушавания могат да провалят целия сезон за някой иначе красив и добре замислен балконски дизайн.

Не изключваме представянето на растенията в градината, но там нещата стоят малко по-различно. В почвата има по-голям шанс за откриване на вода в по-дълбоките слоеве, но не и в саксия. Естествено, скоро засадени растения няма как да стигнат до нея веднага. Ето защо на такива също трябва да се обръща повече внимание.

Сигурно знаете, че краставиците разполагат много плитко корените си и се нуждаят от чести, краткотрайни поливки, отколкото от една обилна. Същата логика може да се прехвърли и в цветарството (например при ирисите), но не при всички представители на красотата е така.

Розите обичат да им се дава вода по-рядко,

но количеството да бъде голямо. Можем спокойно да причислим и клематисите тук.

Друг показателен пример, който може да дадем е хидрангеята. Със своята голяма листна маса тя изразходва много вода. Нейните желания са почвата да бъде винаги умерено влажна. Това се постига чрез чести и обилни поливки, съобразени със структурата, механичния състав на почвата, размера на растението, температурата на въздуха, както и изложението на растението.

Допускането на увяхване води след себе си ред проблеми – пожълтяване или опадане на листата, некроза на тъкани, абортиране на пъпките и цветове, липса на цъфтеж, нападение от гъбни болести и др.

Е, има и такива растения, които можете да оставите да се справят сами, разчитайки само и единствено на дъждовете. Такива са големите дървета и храсти. Плитките поливки при тях са чиста загуба на вода и време, защото корените им са разположени дълбоко. Пропуски в поливките са допустими още при сукулентите и седумите, както и при растения с по-сериозно овласяване или восъчен налеп по листата. Зимзеленът например има много успешен механизъм да оцелява във всякакви условия. До него се нареждат декоративните лукове, голяма част от еуфорбиите, гаурата, сантолините, сахис, стипа, мащерка, непета, хелиантемумите и много други.

снимка 3-3 Всъщност, ако искате да спестите време от поливки, пресадете каквото можете в по-големи съдове. Така, хем ще получите разкошни и бързо растящи цветя, хем ще си спестите поливките и сутрин, и вечер.

Този метод на напояване е подходящ за хортензията, но не и за розата.
Този метод на напояване е подходящ за хортензията, но не и за розата.