Добивите зависят на 50% от времето, останалите се определят от фермерите, които преценяват как да отглеждат културите си, смята Антонио Аббалле

Обилните дъждове, които паднаха в началото на юни „съживиха“ пшеничните посеви в района на Шуменско. Без съмнение, ако сушата се беше задържала, някои от растенията щяха да прегорят, преди напълно да са приключили с вегетацията си, съответно това щеше да рефлектира и върху добива. Възможно е, разбира се, на някои полета да има и засегнати посеви, но те ще се единични.

Нуждаехме се от валежи, които да променят картината на полетата с есенници, и те станаха факт, споделя Антонио Аббалле, земеделски производител, който обработва земя в землищата на селата Радко Димитриево, Дибич и още няколко. Живея повече от 20 години в България и през това време съм се убедил, че времето е факторът, който на 50% определя добивите, останалите зависят от нас, земеделските производители.

Залогът от 50:50 може да се определи и като добър, но и като лош. Добър е за фермери, които се стремят да изпълняват стрикно подходящите практики при отглеждане на културите, лош – при другите, които си имат собствени разбирания.

Безспорно Антонио е от първите. Организацията на работата му в стопанството, което обработва 26000 декара, е на ниво. Тук

на почит са не само добрите практики,

но и иновационните технологии,

които първоначално се изпробват, а ако са успешни се въвеждат. В стопанството се отглеждат традиционните за страната ни зърнено-житни и маслодайни култури - пшеница, рапица, царевица, слънчоглед. А полетата с тях изглеждат повече от добре.

За момента (началото на юни) и при есенниците, и при пролетниците положението е много добро, казва фермерът. Ако ситуацията се задържи така до жътвата на пшеницата, може да се надяваме на повече от добри добиви. Постарали сме се да подхраним растенията балансирано, да третираме срещу вредители – през есента срещу неприятели, а напролет срещу плевели и болести. Нямаме поражения, посевите са в добро здравно състояние, което е предпоставка за качествена продукция.

Както казахме предприемчивият фермер е фен на новостите в земеделието, затова и редовно изпитва на полетата си нови сортове, торове, продукти за растителна защита. Тази година например тества

италиански сортове пшеница, които

за първи път се внасят в България

Познавам добре италианската селекция, чувал съм много добри отзиви за сортовете на Семетика от тамошни мои колеги, затова, когато от фирма „Сембодия семена“ ми предложиха да направим опитно поле, се съгласих без колебания. Организирахме и открит ден, за да ги видят и производителите от района как са развиват сортовете пшеница. За себе си съм много доволен от това, което наблюдавам към момента. Разбира се, всичко ще преценя след жътвата.

Да, моментът на истината е, когато зърното е на кантара. Естествено реколтата се определя от много фактори. Като казва Антонио срещу природата не може да се борим, но каквото зависи от производителите, то трябва да го направят.

Семената са фундаментът

на успешното производство,

категоричен е италианецът. Затова той залата на най-доброто, но изпробва и новата генетика, защото тя има редица предимства. Селекционерите все повече наблягат на характеристики като устойчивост на факторите на средата – студ, суша, високи температури, а също и толерантност на икономически важни болести. Така чрез такива сортове и хибриди фермерът може в известна степен да се противопостави на капризите на природата. Колкото до храненето, то е факторът, който надгражда качествените семена. Иначе какъв е смисълът да се засяват добри семена, ако няма да ги стимулираш да развият потенциала си и да дадат максимално добри добиви.

На опитния участък със сортовете на Семетика приложихме схема на торене, разработена от фирма „Сембодия“, разяснява Антонио Аббалле. Работя с торовете, които предлагат от дълги години. Доволен съм от качеството им, прилагам ги не само в опитните участъци, но и на производствените полета.

През есента предсеитбено е внесен течен амониев полифосфат 14 кг/дка в комбинация с калиев тиосулфат - 4 к/дка. През февруари е направено подхранване с гранулиран тор Utec в доза 20 кг/дка, а по-късно е извършено второ с амониев сулфат – 25 кг/дка.

Смятам, че тази технология е много успешна,

растенията изглеждат добре нахранени,

няма проява на никакви дефицити,

ще продължим да я прилагаме и занапред, доволен е фермерът.

Според Антонио очакванията му за реколтата от пшеница тази година са по-добри от миналата, когато средните добиви в стопанството му са били 720 кг/дка. А причината са падналите валежи през юни, които способстват за това зърното да се налее много добре.

Колкото до себестойността на продукцията, тя е около 268 лв./дка, заедно с рентата, като това е почти двойно от миналата година. Всички разходи по производството – суровини, горива и т.н. са се увеличили в пъти. А за помощта от държавата, направо темата не е за коментиране, казва още фермерът. Италианските му колеги вземат двойно повече и то в евро.

Разбира се, и цената на пшеницата е по-висока, но колко ще е по време и след жътвата, предстои да видим. Фермерите, включително и Антонио, се надяват на добри цени, за да покрият разходите си, а и да остане печалба, част от която да се инвестира в иновации.

Няма да бързаме да продаваме, категоричен е земеделецът. Съхраняваме зърното в плоски складове,

реализираме го след жътвата,

когато цените са по-добри

Направили сме доста разходи, искаме да си ги възвърнем. По принцип държа на качеството, така че не спестяваме нито от семена, нито от торове и продукти за растителна защита. Радвам се, че през последните години се предлагат разнообразни сортове и хибриди, между които може да подбираме най-доброто от различните селекции. Често казвам, че който харчи, по-малко харчи. Разбира се, преценявам, за да получа високо качество на добра цена. Мисля, че засега успявам, или поне балансирам. Както казах, в стопанството залагаме на иновациите, защото от една страна те са свързани с по-щадящи практики, а от друга – правят производството по-рентабилно. Затова и преди няколко години решихме да отглеждаме царевица на поливни площи, бяхме едни от първите. Смятаме, че така по-ефективно разгръщаме потенциала на хибридите, а знаете, че при тази зърнена култура, те са изключително големи, съответно получаване и много по-високи добиви. А и по принцип повечето от проблемите при културните растения са свързани с водата. Няма я когато е необходима на растенията, а понякога е в повече. С поливните системи, реагираме, за да не липсва на растенията и да им осигури правилен растеж и развитие.

На всички производствени полета фермерът прилага схема на торене, разработена от фирма „Сембодия“
На всички производствени полета фермерът прилага схема на торене, разработена от фирма „Сембодия“
Антонио Аббалле бе домакин на демополе, но което бяха представени семената на италианската компания „Семетика“
Снимки: Ваня Велинска
Антонио Аббалле бе домакин на демополе, но което бяха представени семената на италианската компания „Семетика“ Снимки: Ваня Велинска
Антонио Аббалле с Франко Липпарини, генерален директор на „Семетика“
Антонио Аббалле с Франко Липпарини, генерален директор на „Семетика“