Жътвата започна, но предвидливите земеделци вече мислят за сеитбата. Това е мотото и на поредицата от технически срещи, които фирма Лидеа организира с производители от различни райони на страната.

Компанията, която наскоро обедини Еуралис Семена и Косад Семена, два от големите кооператива във Франция, дава заявка да е сред водещите семенарски компании у нас.

Френската селекция се отличава с отлична генетика и качествени сортове пшеница. В портфолиото на Лидеа са едни от най-предпочитаните за отглеждане сортове пшеница у нас. То включва както утвърдени, така и нови предложения, които вече показват много добро представяне и на опитни полета, и в масови посеви.

Това, на което фермерите трябва да обърнат внимание, е сеитбената норма, подчерта Дилян Савов, регионален търговски мениджър Западна България. Досега сеитбената норма се препоръчваше в килограми, но вече започваме да я даваме в кълняеми семена, както се прави при пролетниците. Важно е производителите да се вслушват в препоръките ни, ако искат да разгърнат потенциала на сортовете. Разбира се, важни са и останалите добри практики, които не бива да се подценяват.

От новия сезон Лидея ще предлага само базови семена пшеница, за да гарантира качеството на посевния матирал.

Не е трудно всеки земеделец да си направи семепроизводство, дори ще му излезе и доста по-рентабилно, казва още агроспециалистът, пред производители от района на Пловдив.

Друг съвет е да не се отказват от рапицата. Маслодайната култура е важна за сеитбооборота на стопанствата, носи добри доходи, а и фирмата предлага застраховка, ако посевът не поникне.