Буквално "pergula" се превежда като балдахин или разширение. И наистина, това е нейната особеност, тъй като може да се изгради като разширение към основната сграда, а и като отделна структура.

Перголата може да направи всяка градина по-привлекателна, уютна и оригинална. По-рядко се среща от арката или беседката, но в същото време може да замени цял комплекс от сгради, включително люлки, конструкции за отглеждане на рози, грозде и други декоративни катерливи растения.

Ако погледнете в "сърцето" на перголата, можете да видите, че това не е беседка, а не е и решетка за катерене на растения.

Това е наборна структура от повтарящи се секции (стълбове, колони, арки), свързани помежду си с напречни пръти, плътно преплетени с растения.

Перголата в градинския парцел има много задачи:

. поддръжка за увивни растения;

. защита от жаркото слънце;

. оформяне на зона за отдих, създаване на уютен зелен кът;

. градинска украса

Когато решавате да сложите готова или направена от вас пергола

трябва да вземете предвид важни детайли:

. да бъде с конструкция, която да издържа на натоварването и влиянието на природни фактори и няма значение от какъв материал ще бъде направена;

. перголата, изработена от дърво, трябва да бъде обработена със защитни съединения;

. при проектирането на ландшафтен дизайн е необходимо да се постигне хармонична съвместимост с основните сгради;

. когато се грижите за издръжливостта на сградата, която украсява пейзажа, трябва да имате предвид, че пластмасовата пергола ще издържи вятър, сняг или слънце по-трудно от подобни направени от друг материал.

Какъв тип пергола, ще изберете за вашата градина

зависи от задачите, които ще й бъдат възложени, но едно е сигурно - ще бъде опора за увивни растения.
Все пак не бива да забравяте, че това е елемент от ландшафтния дизайн и следователно външният й вид трябва да се вписва добре в цялостния ансамбъл на обекта, включително архитектурата на къщата. Например, пергола, изработена от необработени дървени стълбове, едва ли ще изглежда добре на фона на високотехнологична къща, но ще добави цвят към сградите от селски тип.

Палатка 

Този тип пергола може да граничи с къщата, въпреки че това не е необходимо. Благодарение на дизайна си може да се превърне в навес за детска площадка или за кола, може напълно да замени беседката и да се използва като лятно място за хранене (единственото "но" е, че не можете да избягате от дъжда там).
Такава пергола създава приятна полусянка и лесно се проветрява от бриза.

Екран 

Този тип пергола ще осигури уединение там, където е необходимо. Удобно е да изградите екрана покрай оградата, за да се отделите от съседите. Добре е и за зониране на пространството, отделяйки например спортното игрище от градина, изградена в стила на викторианската епоха.

Козирка 

Това е поздрав от горещия юг, почти всички южни къщи имат навес, обвит с грозде, който засенчва прозорците от южната страна.

Тунел 

Състои се от множество арки с общ водач. Обикновено се намира над алеята. Тя може да бъде само нейна украса или да скрие нещо (например градина или стопански постройки), оставяйки ги зад кулисите, така да се каже.

Има основни принципи, които не бива да се пренебрегват, когато монтирате пергола на вашия обект:

1. За да създадете усещане за спокойствие и уединение, перголата трябва да изглежда лека, независимо от материалите, от които е изработена.

2. Съпоставимост на размерите на конструкцията с размера на парцела - малка пергола в голяма градина ще бъде загубена, а голяма в малка ще създаде безпорядък.

3. Конструкцията трябва да е здрава, тъй като увивните растения се развиват бързо, ставайки тежки и масивни. Също така трябва да обмислите добре проекта. За да устои, височината й не трябва да надвишава 2,5 м и би било добре да я монтирате, като вземете предвид посоката на вятъра.

4. Трябва да се помни, че през зимата перголата ще бъде лишена от зелена украса, което означава, че всички недостатъци (ако има такива) ще бъдат забележими. Така че е по-добре да се погрижите предварително за декоративните й качества, така че естетическото удоволствие от съзерцаването на този обект да продължи през цялата година.

5. Ако конструкцията е направена от дърво, тогава тя трябва редовно да се третира с антисептични разтвори, тъй като поради поливане (и не само!) се получава прекомерна влага. Между другото, в случай на метал, обработката също е необходима, за да се избегне корозия.

Можете да закупите секции за пергола в специализиран магазин и да я сглобите сами, можете да поръчате готова конструкция от специалисти, или да я направите сами. Важното е, че ще създава уют и красота в градината.