За цветята често се говори само от гледната точка на романтизма, естетиката и мечтите. Те са красиви, провокират усмивки и добро настроение, чудесно хоби са, създават идеална, жива, цветна обстановка във всяко едно кътче в дома или градината, помагат на мозъка и тялото ни да се отпуснат и имат още ред други полезни качества.

Когато разглеждате характеристиките на дадено растение, описани са височина, ширина, подходящи срокове за сеитба, размножаване, резитба, период на цъфтеж, изисквания за място, необходимост от вода, дали и от кои вредители се нападат.

Често тези особености са насочени само към позитивната и красивата страна и много рядко се обръща внимание на опасностите, които крие всяко едно цвете. Обикновено, в едно изречение, съвсем накратко, някъде в текста е написано например, че растението е отровно, инвазивно или опасно по някаква друга причина.

Но пък е красиво, нали? И омаловажаваме един сериозен недостатък. Рядко се замисляме, че растенията в градината са опасни за домашните любимци, които копаят и ядат каквото намерят или за малчуганите с любопитни ръчички, които до една определена възраст слагат каквото намерят в устата си и то светкавично.

Точно на тези растения сме посветили следващите редове. И, да, знаем, че някои от изброените са традиционни за всяка градина. И, не, не казваме да ги извадите, изхвърлите или унищожите. Просто бъдете внимателни.

Понеже растенията нямат нокти и зъби (е, някои имат бодли), те са намерили други способи да се защитават от враговете си, за да не бъдат изядени. Най-често те произвеждат токсични вещества, които, ако бъдат погълнати, а понякога и, ако имат контакт с кожата, предизвикват сериозни последствия – от раздразнение и сърбеж до изгаряния, от стомашно неразположение до сериозно натравяне и дори летален край.

Истината е, че все по-рядко се съобщава за натровени от растения хора и животни, но все пак е добре да бъдем внимателни.

Факт е, че много голяма част от украсните растения са реално скрити потенциални убийци, без да подозираме за това.

Нарцисите са токсични 

Всички части на нарцисите съдържат токсични вещества и най-вече луковиците, които могат да бъдат объркани с тези на лука. Красивото и слънчево пролетно цвете обикновено се отглежда във всички български градини и не представлява опасност през по-голямата част от годината. Когато вадите и разделяте луковиците обаче, бъдете внимателни. Поглъщането може да причини гадене, стомашни болки и други нежелани последици. Хора с по-чувствителни носове пък могат да усетят главоболие или замайване, ако са в пряк контакт с цветовете му в затворено помещение.

Още подобни проблеми предизвикват и други луковични цветя, сред които са зюмбюлите и есенните минзухари. Предвид, че сега е времето да се вадят, бъдете внимателни и не докосвайте лицето, очите, лигавици и други нежни части на тялото си след контакт с луковиците на зюмбюла. Ще получите сериозен сърбеж.

Момината сълза има 30 опасни вещества 

Също опасна и често срещана красавица е момината сълза. Тя съдържа над 30 опасни вещества в себе си и дори малка част от нея, ако бъде погълната, може да доведе до стомашни болки, сърдечни проблеми, кожни раздразнения, замайване или замъгляване на зрението.

Плодчетата са най-отровни, но пък са доста привлекателни за малки деца, защото приличат на боровинки.

Освен тази опасност, нежната красавица крие и агресивна инвазивна природа. Много градинари се оплакват, че не могат да се отърват от нея.

Лианите и ментата са инвазивни 

Като стана дума за агресивни и инвазивни, нека споменем и такива растения, които биха довели до много проблеми и усилия, за да бъдат държани под контрол.

Преди време разглеждахме „удушвачи“ и други увивни или катерливи убийци. Те намират място и в днешната тема. Бръшлян, текома, орлови нокти и други лиани наистина представляват сериозна опасност. Дори има термин „бръшлянова пустиня“ за местата, където той доминира. Сами си направете сметка.

Други растения с инвазивен характер са мента, бамбук, лизимахия, винобой, фалопия, див орех.