И какво да предприемете, за да спрете това

Да накарате вашето кученце да уринира навън извиква чувство на гордост. Тъй като мускулите на пикочния мехур стават по-силни, инцидентите в къщата стават по-рядко срещани. Някои животни може дори да си харесат любимо място, където да го вършат.

Но дори да чувствате успешното обучение за тоалетна като победа за вас, то що се отнася до моравата това понякога се оказва изгубена битка. Урината на кучето е способна да убие тревата, оставяйки след себе си мъртви и голи петна. За щастие има стъпки, които можете да предприемете, за да спасите моравата си и да гарантирате, че тя остава безопасно място за четириногия ви любимец, където може да свърши своята работа.

Обезцветява я

Чрез яденето на храна и приемането на добавки, някои хранителни вещества се абсорбират в кръвта на вашето куче, докато други се филтрират от бъбреците. Неусвоените хранителни вещества се изхвърлят от тялото чрез уриниране.

Проблемът за вашата морава не е самата урина, а по-скоро химическите съединения, които се съдържат в нея. Тъй като водата в урината се изпарява, това, което остава след себе си, е висока концентрация на азот. Ако не се третира, тревата ще изглежда кафява в центъра и зелена по краищата, където азотът е по-малко концентриран, което оставя тези неприятни жълти следи.

Според специалистите, докато азотът и нитратите са полезни за тревата и дори се използват за торове, твърде голямото количество всъщност може да бъде вредно. Ако вече сте наторили моравата си с азот и след това кучето ви пикае концентриран азот в една зона, това може да дойде в повече и да убие тревата.

Женските причиняват ли повече щети

Може да изглежда, че женските кучета са по-големият виновник за изгарянията на трева. Въпреки това, тази очевидна разлика в пола има повече общо с начина, по който пикаят, а не с химикалите в урината им.

Някои мъжки животни са склонни да вдигат крака си и да уринират върху изправени повърхности като стволове на дървета и огради на задния двор. Освен това те се стремят да разпръснат аромата си, а не да е на едно концентрирано място. За разлика от тях, женските са по-склонни да клякат и да пикаят директно върху тревата. Повреда на моравата може да възникне, тъй като кучето ви уринира в една и съща зона многократно.

Може ли промяната в диетата да помогне

Насърчаването на вашето куче да пие повече вода е добро за здравето на кожата, пикочния мехур и храносмилането. Освен това повишената консумация на вода може да има допълнителна полза от намаляване на щетите по тревата. Според специалистите храненето със сурова или домашно приготвена храна, която е по-малко обработена, може да намали количеството азот в урината.

Дръжте купа с прясна, чиста вода достъпна за вашето куче по всяко време. Можете също да опитате да добавите вода или козе мляко към храната му или да замените търговската суха храна (т.е. гранули) с мокра. Хидратиращи плодове като боровинки, резени ябълка, диня или пъпеш също могат да помогнат за увеличаване на консумацията на вода. Винаги се консултирайте с вашия ветеринарен лекар и изберете диета, която е безопасна и хранително балансирана.

Бъдете внимателни, ако решите да използвате ензимни добавки, за които твърдят, че предотвратяват изгаряния на тревата. Тези продукти могат да променят киселинността или алкалността на урината на вашия любимец, както и потенциално да повлияят на здравето му. Освен това има и други възможности за поддържане на моравата ви в добра форма.

Какво можете да направите

0 Определете място за уриниране: обучете кучето си да пикае на определено място. По този начин щетите са ограничени до една зона, а не до цялата ви морава. Можете също да оградите част от двора си за тоалетна.

0 Създайте зона без растения: отделете площ с мулч или чакъл, където животните могат да се изходят, така че тревата изобщо да не бъде засегната. Друг вариант е напълно да се отървете от растенията си, като покриете цялата морава с дървесен мулч или камъни. Какъвто и материал да използвате, уверете се, че текстурата е удобна за ходене на вашето куче и няма да нарани лапите му.

0 Изберете устойчиви растения: опитайте да засадите моравата си с опции с ниска поддръжка, като райграс, власатка и острица. Те могат да заменят досегашната трева или да бъдат засети с вече съществуващата такава.

Ако искате да намалите площта на тревната площ, помислете за засаждане на декоративна трева, детелина или мъх. Тези алтернативи са издръжливи, устойчиви на урина и изискват по-малко поливане. Уверете се, че избраните от вас сортове растения не са токсични за кучета или други животни.

0 Измийте района: доколкото е възможно, изплаквайте мястото, където кучето ви уринира, с помощта на маркуч. Ако създаването на определено място не работи, позволете на любимеца си да пикае на различни части от моравата, така че урината и водата да не се натрупват в една зона.

0 Поддържайте тревата си: засейте отново мъртвите петна и преминете към подходящ за кучета тор, който съдържа по-малко азот. Поливайте моравата си редовно, като сте сигурни, че водата прониква дълбоко в почвата. Може също да оставите дължината на тревата малко по-висока, за да не е толкова чувствителна.