Технологичният сектор трябва да предприеме адекватни предпазни мерки

Изследователите предупреждават, че цифровото земеделие е предразположено към кибератаки – особено ако технологичният сектор не предприема адекватни предпазни мерки като други корпоративни или отбранителни сектори.

Комплексното ИТ и математическо моделиране в университета Крал Абдулазиз в Саудитска Арабия, университета Екс-Марсилия, Франция и университета Флиндърс в Южна Австралия, подчерта рисковете в нова статия в списанието за отворен достъп Sensors.

Изследователят от университета Флиндърс д-р Саид Рехман казва, че възходът на интернет свързаността и интелигентните устройства с ниска мощност са улеснили преместването на много трудоемки работни места за производство на храни в цифровия домейн. В това число са съвременни техники за прецизно напояване, мониторинг на почвата и наблюдение на културите с помощта на дронове.

Атаки по страничните канали

„Въпреки това, не трябва да пренебрегваме заплахите за сигурността и уязвимостите на цифровото земеделие, по-специално възможните атаки по страничните канали, специфични за агротехническите приложения“, подчертава д-р Рехман, експерт по киберсигурност и мрежи.

Според него цифровото земеделие не е имунизирано срещу кибератаки, както се вижда от намеса в американска система за поливане, фирма за опаковане на месо, софтуер за брокер на вълна и австралийска компания за напитки.

„Извличането на криптографска или чувствителна информация от работата на физическия хардуер се нарича атака по страничен канал“, добавя съавторът на Флиндърс, професор Дейвид Глин. Той споделя, че тези атаки могат лесно да бъдат извършени с физически достъп до устройства, които общността за киберсигурност не е разследвала изрично.

Инвестиране в предпазни мерки и информираност

Изследователите препоръчват инвестиране в предпазни мерки и осведоменост относно уязвимостта на цифровото земеделие към кибератаки, с оглед на потенциалните сериозни последици за населението като цяло по отношение на доставките на храна, труда и разходите.