От 20 юни до 20 юли 2022 г. животновъдите могат да кандидатстват за подпомагане по схема за държавна помощ „Инвестиции за закупуване или изграждане на обекти за преработка и/или обработка на сурово мляко“.

Документи ще се приемат в Областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“ по място на осъществяване на дейността по проекта, обясняват от ДФ "Земеделие".

По схемата се възстановяват до 50% от извършените разходи за инвестиции, като максималният размер на помощта е в размер до 60 000 лева. Подпомагането се предоставя за покриване на част от разходите за изграждане на обекти за преработка и/или обработка на сурово мляко с необходимото оборудване (мини мандри) или закупуване на временни обекти за търговия на дребно за преработка и/или обработка на сурово мляко с необходимото оборудване (преместваеми модулни обекти, които могат да се транспортират). Средствата ще се изплащат по банкова сметка на кандидата след доказване на изпълнението на инвестицията.

Схемата е разработена по предложение на браншовите организации в сектор „Животновъдство“ и ще се прилага за трета година. Срокът й на действие е удължен до 31.12.2022 г. Определеният бюджет на помощта за 2022 г. е в размер на 1 млн. лева, който ще се разпределя до изчерпването му по реда на кандидатстване. В бюджета на помощта се включват и поетите ангажименти по сключени договори за държавна помощ по реда на Указанията за прилагане на схема за държавна помощ „Инвестиции за закупуване или изграждане на обекти за преработка и/или обработка на сурово мляко” от предходни приеми.

Кандидати по схемата могат да бъдат земеделски стопани, регистрирани по реда на Наредба № 3 от 29 януари 1999 г. за период от най-малко 3 (три) години назад, считано от датата на кандидатстване, с дейност, свързана с млечно животновъдство, както и организации и групи производители, признати със заповед на министъра на земеделието. Указанията за прилагане на схемата за държавната помощ и документите към нея са публикувани на интернет страницата на Държавен фонд „Земеделие“.