Възможни са запушване на хранопровода или газове в търбуха на кравата

Неправилно изхранван фураж води до:

1) Запушване на хранопровода - получава се при недобро приготвяне на кореноплодните. Те трябва да са така смлени, че животното да не може да ги преглътне направо, а да ги преживя. При запушване на хранопровода кравата е силно възбудена, протяга глава, от устата й излиза пяна, подува се стомахът. При подобни признаци трябва да се потърси веднага ветеринарният лекар.

Първа помощ: До идването на лекаря може да влеете в устата на кравата 100-200 г растително масло.

2) Тимпания - причина за заболяването са газове в търбуха. В резултат той започва да притиска белите дробове и ако не се вземат мерки, животното може да загине от задушаване. Тимпанията се предизвиква от некачествена храна - голямо количество млада трева или люцерна, както и обилно поене след голямо количество зелена храна.

3) Атония - първи признаци са отказ на животното от свежа храна, от концентрирана храна или пълна липса на апетит.

Търбухът е подут, кравата трудно се движи и практически не става. При поява на такива признаци е необходимо животното да мине на груба храна, дава се слабително.

Какви очистителни може да й давате: натриев сулфат, магнезиев сулфат по 700-800 г на говедо.
За да се засилят движенията на предстомашията и да се увеличи апетитът, може да дадете и спирт по 40-50 куб. см, разреден в 1 л вода, 3-4 пъти дневно; течна бирена мая по 2-3 л или суха по 1 кг.

Как да предпазите кравата от атония

Най-важното правило - избягвайте да храните животното само с груб фураж. Към храната прибавете:силаж; цвекло; тикви и др.

Препоръки:

Всеки стопанин знае, че основното меню за едрия рогат добитък е растителна храна. Вариантите за фураж са:

0 груби (сено, слама, плява);

0 сочни (корени, пъпеши, силаж, трева);

0 концентрати (зърнени култури, отпадъци).

Колко сено е нужно за крава? През деня се храни с около 10 кг. Въз основа на това е възможно да се изчисли годишната потребност от този фураж. Включете сено в диетата – особено през зимата е основен фураж. Винаги следете за качеството на храната, защото тя е основен доставчик на протеини и захар.

Варианти за менюто

0 груби фуражи (сено, слама, плява);

0 сочни (корени, пъпеши, силаж, трева);

0 концентрати (зърнени култури, отпадъци).

Сламата и плявата изискват предварителна обработка – задължително се задушават и раздробяват, преди да се добавят в дажбата.Те са по-малко хранителни от сеното. Дневната нужда за крава е 5 килограма.

Морковите стимулират производството на мляко

Но коренните зеленчуци трябва да бъдат измити и обелени. В противен случай в хранопровода се натрупват отломки и зъбите на животното не ги смилат. Преди употреба зеленчуците трябва да бъдат натрошени, за да се избегне запушване на хранопровода.

Храненето на сурови картофи значително повишава качеството и количеството на млякото. Давайте дини, тиква, тиквички, добавени към концентрата и грубата храна. Но не забравяйте предварително да нарязвате плодовете.

Най-важното правило - избягвайте да храните животното само с груб фураж. Към храната прибавете: силаж; цвекло; тикви и др.
Най-важното правило - избягвайте да храните животното само с груб фураж. Към храната прибавете: силаж; цвекло; тикви и др.