Ако разсадите ви от главесто, брюкселско, къдраво зеле и алабаш са готови, можете да ги разсадите в градината. Ако не - купете си от пазара. Изберете добре развити растения, които са с тъмнозелен цвят. Избягвайте такива, които са с дълги стъбла и светлозелено оцветяване. Те трудно ще се прихванат или ще се развиват по-бавно. Имайте предвид, че зелевите растения са много капризни и трябва да ги засаждате много внимателно.

Карфиолът:

Цветното зеле се отглежда чрез предварително отгледан разсад. Семената започват да се засяват от края на май до първата десетдневка на юни.
Разсадът е готов за около месец, когато се засажда на постоянно място.

0 Най-добре се развива при умерени температури - около 18-22 градуса. Тогава главите се формират най-добре. Ако температурата е над 28 градуса, главите са рехави и леки.

0 Цветното зеле не може да се отглежда без напояване, тъй като е взискателно към почвената и въздушната влажност.

0 За растението трябва да се осигури достатъчно светлина, тъй като не понася засенчване.

0 Най-подходящи са дълбоките, влагозадържащи, аерирани, богати с органични вещества почви.

0 Културата реагира много добре на торенето с оборски тор, както и на минерално торене.

2 важни неприятеля:

За да получите качествени добиви, трябва да предпазите растенията от някои основни неприятели по зелето, които не са никак малко. При масово намножаване те нанасят сериозни повреди по листата на зелевите култури, което се отразява на продукцията като цяло.

0 Зелевата нощенка зимува като какавида. Младите гъсеници живеят по долната страна на листата. Вредят, като ги нагризват в неправилни кръгове. По-късно дълбаят ходове в зелевите глави в различни посоки и нанасят много сериозни повреди.

0 Зелевият молец също зимува като какавида. Пеперудата снася яйцата си по долната страна на листата. Излюпените гъсеници изяждат паренхима на листата. Мините се виждат като светловиолетова ивица, запълнена с екскременти. Възрастните гъсеници правят неправилни отвори и унищожават централните листа. Зелевият молец е особено опасен неприятел за всички зелеви култури.

Други опасни вредители, за които трябва да следите, са бялата зелева пеперуда и зелевата листна въшка.