То използва светлина във видимия спектър и извън него, за да разпознае стреса в растенията

Откриването на болести по културите, невидими с просто око, скоро може да стане реалност за фермерите с разработването на иновативното ръчно устройство за изображения Fotenix Echo. Приспособлението с размер на длан е дело на базираната в Обединеното кралство диагностична компания Fotenix. То използва светлина във видимия спектър и извън него, за да открие стреса в растенията.

Последните изпитания показаха, че Echo може успешно да открива болести по пшеницата и сега ще бъде допълнително разработен за селскостопанския пазар за използване от селекционери, агрономи и фермери.

„Такава диагностика на културите ще осигури ранно откриване на болести, ще смекчи тяхното въздействие върху здравето на растенията и

ще помогне за разработването

на защитни режими за запазване на културите

Доволни сме, че изпитанията преминаха толкова добре и с нетърпение очакваме да пуснем тази технология на пазара възможно най-скоро“, споделя основателят на Fotenix Чарлз Вайс.

Опитът и оценката бяха извършени от агротехнологичния иновационен център за здравето и защитата на културите (CHAP) с подкрепата на Rothamsted Research по програмата за безвъзмездна подкрепа за RTO, администрирана от Innovate UK EDGE.