Мъркащите четириноги могат да бъдат много различни, не само физически, но и като личност

За някои хора всички котки може да изглеждат еднакви в сравнение с огромните разлики при кучетата, когато става въпрос за размер, форма и външен вид. Мъркащите четириноги, въпреки че обикновено попадат в по-малък диапазон, когато става въпрос за тегло и размер, могат да бъдат много различни, не само физически, но и като личност. Ако мислите да добавите котка към семейството, отделете време сега, за да разберете кой тип може да е по-подходящ за вас.

Чистокръвна или смесена порода?

Какви са причините за избора на едно пред друго? Ако имате наум специфични характеристики и черти, тогава чистокръвно животно може да е това, което търсите. Ако не, тогава със сигурност ще намерите котката, която искате сред смесени породи. Някои чистокръвни четириноги, които се отглеждат за специфични черти (като късите носове при Персийските), може да имат и съпътстващи медицински проблеми. При брахицефалните котки например е възможно сплесканите носове да причинят затруднено дишане. Смесените породи със сигурност могат да имат медицински проблеми, но те не са били отглеждани с изкуствени модификации, които да създадат вторични опасения за здравето.

Имайте предвид, че ако мислите за чистокръвен любимец, това ще ви струва повече пари, освен ако не намерите такъв за осиновяване. От друга страна, необходимостта от намиране на домове за огромния брой котки от смесени породи е зашеметяваща. Изборът на такова животно има минимални разходи и по този начин ще спасите живот.

Помислете за тоалета

Дългокосместите котки са прекрасни, но също така изискват повече поддръжка. Повечето от тях имат козина, която постелява, така че е необходимо ежедневно четкане. При някои дългокосмести животни може да се наложи да ги къпете от време на време. Ако се интересувате от котката сфинкс (породата почти без косми), тогава ще е необходимо често къпане. С дългокосмест любимец бъдете готови да го аклиматизирате към ежедневна грижа. Късокосместите животни също имат нужда от разресване, но не изискват същото количество грижа.

Мъжка или женска 

Веднъж кастрирана, полът на котката няма да има значение. Оставени некастрирани, почти сигурно ще се сблъскате с мъжко животно, което пръска. Некастрираните женски стават гласовити и правят своя мисия да излязат от къщата, за да намерят половинка. Кастрирането на вашия любимец ще ви помогне да избегнете много проблеми с поведението и ще намалите шансовете за рак по-късно.

Някои хора смятат, че ако вече имате котка и обмисляте да си вземете втора, тя трябва да е от противоположния пол. Специалистите смятат, че това не е необходимо – личността на животното е най-важна при избора на компаньон за настоящия ви любимец. Търсете допълващи се личности.

Бебе или възрастно животно 

С възрастна котка можете в по-голямата си част да видите личността, която вече се е развила, така че ако търсите много специфични черти на личността, тогава възрастният индивид би бил по-добър избор. Ако изберете коте, това ще ви даде добра възможност да оформите личността, но също така ще имате по-голям ангажимент във времето. Бебетата се нуждаят от повече надзор и обучение, тъй като те тепърва научават за физическите си способности и все още не знаят правилата на къщата. Те също ще се нуждаят от по-чести ветеринарни посещения в началото, за да получат планираните си ваксинации и обезпаразитяване. С коте ще имате и предстоящата необходима операция по кастрация. Ако изберете възрастно животно от приюта, тогава ще са направени ваксинации и котката вече ще е кастрирана.

Има ли малки деца в дома 

Това е огромен фактор, когато определяте коя котка би била подходяща за вашето семейство. Ако изберете чистокръвно животно, някои се справят по-добре с деца от други.

Ако изберете възрастен индивид, който никога не е бил около малки деца, той може да бъде много уплашен. Ако отидете в приюта, за да изберете котка, добре е да попитате за такива, за които е известно, че са били около деца.

С котенцата имате възможност да ги запознаете с деца в много ранна възраст, така че те да свикнат с това, но те могат лесно да бъдат наранени или грубо боравени от деца.

Направете своя избор въз основа на вашата семейна среда, включително възрастта и личността на вашите деца. Отделете време, за да съчетаете добре нещата, така че добавянето на котка да стане безопасно за всички – хора и котки.

 Ако вече имате домашни любимци 

Ако вече имате котка у дома и искате да добавите още една, опитайте се да съпоставите допълващи се личности. Ако настоящият ви любимец е изключително напорист, тогава не бихте искали да привлечете второ животно, което е много плахо. Опитайте се да не стигате до двете крайности на личностната скала.

Освен това, бъдете готови да отделите време за постепенно и положително запознаване на двете котки. Новото четириного ще трябва да се държи в отделна стая и след това постепенно да бъде въведено при пребиваващото животно. Бъдете готови да направите подходящо въведение, ако обмисляте да добавите котка към семейството. Времето, прекарано правилно в представяне, ще бъде важна инвестиция във връзката им през целия живот.

Ако в момента имате куче, то вече приятелски настроено ли е към котки? Разрешено ли му е да ги гони в квартала? Безопасността и на двете животни е изключително важна, така че внимателно помислете как вашето куче ще се справи с добавянето на котка.

Освен това, ако избирате възрастен мъркащ индивид, опитайте се да бъде такъв, който вече има положителна история с джафкащите си братовчеди. Ако не сте сигурни дали котката ще бъде в безопасност около вашето куче или ако имате притеснения относно неговото поведение, консултирайте се с квалифициран специалист по поведение на кучета за насоки. Може да се наложи да направите някакво поведенческо обучение с четириногия си другар, преди да обмислите да вземете котка. След това, ако все пак се решите на тази стъпка, трябва да се направи внимателно представяне, за да се гарантира безопасността на всички. Както беше споменато по-рано, времето, прекарано правилно в представяне, е важно за установяването на безопасна и позитивна връзка през целия живот.

Тиха или активна Писана търсите?! 

Често хората взимат решение за котка въз основа на външния вид и след това са разочаровани, осъзнавайки, че тя няма личността, която са очаквали. Отделете време да помислите каква връзка искате. Търсите тиха котка в скута или такава, която ще бъде атлетична и активна? Искате ли приказливо животно? Ако не, тогава сиамец или абисинец няма да са подходящи за вас. Връзките са двупосочна улица, така че имайте предвид, че ако искате близки и доверчиви отношения с котка, трябва да свършите своята роля. Създайте среда, в която четириногата ви приятелка да се чувства сигурна, уверена и обичана.

Твърде много хора избират котки вместо кучета, защото са с погрешното впечатление, че котките са с ниска поддръжка и не изискват никакво обучение. Това отношение ще доведе до нещастен живот за четириногото и разочарование за вас. Отделете време, за да научите от какво се нуждае вашия нов любимец, за да живее щастлив и здравословен живот.