Независимо дали става въпрос за малък балкон на апартамент или луксозен вътрешен двор, възползвайте се максимално от прекрасното пролетно време и зарадвайте сетивата си с приказна градина.

Актуализирайте дизайна

Пролетта е най-доброто време да актуализирате дизайна на терасата или вътрешния си двор. Първите лъчи на пролетното слънце ни напомнят, че е време да придадем нов облик на тази неразделна част от уюта на жилището.

Терасата или патиото са най-любимите места за събиране на цялото семейство или на приятели.
Независимо дали планирате цялостно преобразяване или просто търсите няколко нови акценти, декорирането е вълнуващо дизайнерско предизвикателство.

Докато се подготвяте да сервирате охладени коктейли и да прегърнете сезона на барбекюто, предлагаме ви няколко идеи за обновяване.

Цялата пролет е добра за промени

Вашите мебели съвпадат ли с интериора на терасата? Може би имате нужда от тента, която ще предпази мястото за почивка от лъчите на палещото слънце, вятъра или дъжда? Може би трябва да направите и саксийната градина по-разнообразна?

Тенденцията е за изнасяне на вътрешния интериор навън. Това означава, че терасата или патиото могат да се превърнат в зелена всекидневна. Всичко, което изглежда красиво в хола, намира своето приложение и на открито.
Други допълнения или аксесоари, които можете да добавите към терасата, са големи възглавници в различни цветове или летни килими, които придават на пространството уютно и интимно усещане.

Например опитайте контрастираща тухлена зидария и класически дървени мебели със смели черно-бели райета на възглавниците, за нотка на комфорт. Вертикалните ивици контрастират на пейка от тъмно дърво, докато зеленината и прекрасните теменужки помагат за балансиране на неутралните тонове.

Ако смятате вашия вътрешен двор за убежище, където да избягате от иначе забързания начин на живот, свежите цветя и растения могат да допринесат за релаксиращото открито пространство.

Помислете за еклектични и смесени текстури

Ако не можете да изберете една тема на декора, помислете за комбиниране на текстури за най-добри резултати. Например меките сини възглавници се съчетават без усилие със селски дървени пейки и маси за пикник, а саксийните растения добавят естествена красота.
Внесете топлина във вашето външно пространство с плетени одеяла и рошави акценти от изкуствена кожа и се пригответе да приемате гости във вътрешния двор през целия сезон.

Добавете още осветление

Дните може да стават по-дълги, но това не означава, че не можете да се възползвате от повече време на открито. Добавете меко акцентно осветление или околна светлина, за да създадете спокойна атмосфера. Това също ще ви позволи да продължите да използвате вътрешния си двор след залез слънце.

Никой не иска да вечеря с прожектор, ослепяващ го отстрани на къщата. Начинът, по който използвате вашия вътрешен двор, ще определи вида на осветлението, от което се нуждаете.

Опитайте да добавите няколко струнни лампи, висящи светлини или стенни аплици. Те ще създадат мека, топла светлина, която осветява пространството, без да е твърде груба.

ИДЕЯ

Добавянето на полилей към вашето външно пространство придава романтика на интимната вечеря на открито - бонус точки, ако се захранва от слънчева енергия!

Първо почистете

За да се насладите напълно на образите на пролетта, трябва да отделите малко време на общо почистване на пода и первазите, да измиете саксиите и да засадите цветя.

Разхождайки се по терасата, можете да забележите участъци, обрасли с мъх и лишеи. Въпреки че подобно зеленикаво покритие придава на камъните особен състарен вид, то никак не е добре дошло за терасата. Следователно, то трябва да бъде премахнато. И най-лесният начин да направите това е с машина за миене под високо налягане. Специалистите препоръчват да се избере минималният режим на работа, за да не се повреди дървеното или каменното покритие на терасата.

Отделни силно замърсени места трябва да се изчеткат на ръка.

Мебелите

След като почистите можете да изнесете мебелите. Сега е идеалният момент да решите дали те отговарят на новия дизайн на терасата. Не е нужно да ги сменяте. Може да ги актуализирате с помощта на спрей боя. Трябва да изберете цветове, подходящи за нов дизайн или да играете с ярки цветове.

Ако нямате, потърсете удобни мебели, предназначени за използване на открито. Помислете за количеството външно пространство, с което разполагате.

Идеята за малък вътрешен двор е да има няколко големи стола и странични маси. А една по-голяма идея е добавянето на диван и дълга масичка за кафе пред него.
Или, например, помислете за бели, изящни, метални решетъчни мебели. Те са подходящи за по-малки вътрешни дворове и тераси, където не се вместват големи, обемисти дървени мебели.

Деликатните дантелени извивки и боя в цвят слонова кост върху тънките метални столове и подходящата маса могат да ви помогнат да създадете вътрешния двор на вашите мечти. Просто добавете контрастни пастелни възглавници и керамични съдове, за да създадете перфектната обстановка за следващото си градинско парти.

СЪВЕТ

Ако разполагате с малко място, препоръчително е да използвате сгъваеми и разтегателни маси и столове. Ако остава свободно пространство, можете да добавите още мебели, като интересен шезлонг, люлеещ се стол или диван. Важното е терасата да е приятно място, където можете да се насладите на времето си на открито.
А ако имате много голям вътрешен двор, опитайте да разделите пространството за различни цели. Едната зона може да бъде бар за пиене с маса и столове. Друга зона ще е за излежаване с диван и огнище.

Избирайте растенията си разумно

Помислете за слънцето/сянката, размера на вътрешния двор, растежа и зрелостта на растенията, които избирате. Посетете местните разсадници за предложения. Използвайте керамика с различни височини, за да добавите повече плътност и дълбочина към вашата градина!

Смесването на саксии и делви с различен размер и форма може да е много интересно и красиво. Поддържайте сходна цветова палитра, за да избегнете сблъсъци на цветовете. Вътрешният двор трябва да изглежда като спокоен артистичен оазис за сетивата ви!

В ограниченото пространство контейнерите, монтирани на колелца, оставят място за забавление. Смесете цветни пролетни цветя, добавете малки дървета, храсти и създайте свой собствен малък рай.

Преди да пристъпите към озеленяването

на терасата, трябва да подредите сандъчета с цветя, саксии и вази. По стените на някои контейнери, това се отнася преди всичко за теракотените, с времето се появява сиво-бяло покритие. Някои хора го харесват, тъй като придава на съдовете старинен ефект.

Най-често срещаните са пластмасови саксии и сандъчета, които имитират керамика, камък и метал. Повърхността им е покрита с глазура, така че е лесна за миене и почистване.

Сладки цветове

Идея е в сини и розови контейнери да съберете всякакви пролетни цветя: теменужки с различни лилави шарки, бели многогодишни маргаритки, оранжеви лалета и сини незабравки.

Тези невероятни пролетните букети се съчетават хармонично с особено популярните мебели в цвят шам фъстък.

СЪВЕТ

Не бързайте да изхвърляте напуканите теракотени съдове. Като декор те изглеждат страхотно в цветните лехи. Особено добре се вписват в естествената градина.

Контролирайте вредителите

Силната миризма на свещи от цитронела може да отблъсне вашите гости от вечерята на открито. Включете красиви растения, които мразят насекомите като розмарин, невен, маточина, лавандула.