Преди да започнете, имайте предвид, че отнема около половин час, за да направите ръчно потопена свещ или две свещи на един фитил. Потапяте фитила във восъка приблизително 20-25 пъти, в зависимост от желаната дебелина на свещта и температурата на восъка. Свещите трябва да се оставят между потапянията да изстинат и да се стегне восъка. През това време можете да започнете да правите следващата свещ. По този начин ще направите доста свещи за един час.

Свещите могат да бъдат направени от естествен пчелен восък или от парафин. Технологията е една и съща. Въпреки че пчелният восък е много по-скъп, при горенето той прочиства въздуха, вместо да го замърсява, гори по-дълго и по-интензивно.

Повторно използване

За направата на новите свещи можете да използвате парчетата восък от предишни свещи. Съберете остатъците и ги разтопете в работна тенджера/ тенекиен съд. В този случай ще изгубите доста от обема, който сте събрали. Не такъв е случая, ако го разтопите на водна баня.

Рециклиране на мръсен восък

Това се прави като разтопите напълно восъка и докато още е горещ го прецедете през филтър или тензух. Ако восъкът е много мръсан, може да се наложи да повторите няколко пъти, като използвате различни филтри. Така ще постигнете желаната чистота. Парчетата тензух от филтрирането можете да запазите за разпалване на лагерен огън.

Подготовка

0 Не дръжте восък в или близо до мивката си. Парафинът не трябва в никакъв случай да попада в канала, защото може да го запуши.

0 Покрийте работните зони с вестник и използвайте стари памучни парцали, с които да почиствате от време на време. Отново казваме, че тези вестници и парцали ще ви влезнат в употреба при разпалване на огън.

0 Винаги внимавайте, когато работите с горещ восък на печка. Восъкът е запалим и не трябва да се прегрява или поставя директно върху нагревателен елемент.

0 Трябва да разтопите напълно восъка, преди да започнете да потапяте свещи, а това може да отнеме часове, в зависимост от количеството.

0 Подгответе восъка преди работа. За да разтопите восък, поддържайте температурата на водата гореща, но без да завира - приблизително 70 оС.

Материали: 

0 Съд за потапяне на свещи: висока и тясна форма.

0 Водна баня: тенджера, наполовина пълна с гореща вода (без да завира). Често доливайте гореща вода!

0 Восък: Пчелен восък или парафин;

0 Фитил: Памучен или конопен фитил за свещи е най-подходящ;

0 Нож и ножици (за подрязване на дъното на свещта и изрязване на фитила);

0 Гумени ръкавици: с горещ восък трябва да се работи безопасно.

0 Вестници/парцали: Почистете восъчните замърсявания, защитете пода и работните зони.

0 Сушилня за свещи: хоризонтална пръчка, на която да закачите свещите.

Инструкции

1. Разтопете напълно восъка. Не го оставяйте горещ за продължително време.

2. Изрежете фитил в нужния размер – пресметнете височината на двете свещи, плюс допълнителна ширина на ръката, за по-лесно боравене.

3. Потопете двата края на фитила в разтопения восък, вдигнете над тенекиения съд, за да се стече излишния восък и оставете на по-хладно място, за да се втърди парафина. Първото потапяне дава формата на свещта. Ето защо е добре да я оформите с ръка.

4. Потопете отново в разтопения восък. Повторете няколко пъти. Потапянето на свещите е свързано с напластяването на отделните слоеве. Редувайте потапянето на свещта във восъка и студена вода, за да стегнете всеки слой. Между отделните потапяния се уверете, че свещите са изстинали. Потапянето в горещия восък трябва да е за кратко, за да не разтопите предишния слой восък.

След като свещите достигнат подходящия размер, подрежете основата.

Когато приключите, оставете свещите да изстинат напълно. Съхранявайте на хладно място. Колкото по-стара е свещта, толкова по-дълго ще гори, така че избягвайте да ползвате току-що направени свещи.

Знаете ли, че…

0 В стари времена свещите са се правили от разтопена животинска лой. Е, не всяка ставала, в зависимост от твърдостта, миризмата, а и достъпността.

0 Топенето на мазнината (не горенето или пърженето й!) е бавен процес и може да отнеме четири до шест часа. Но след като се разтопи, оставете да изстине леко, но не и да се втвърди. След това мазнината се филтрира през тензух, като се отстраняват твърдите вещества.

0 За производството на свещи може да се комбинира лой с пчелен восък или парафин.

Материали по: https://www.motherearthnews.com/ и https://www.askaprepper.com/