Вие сте собственик на най-стилната градина, декорирана според всички правила на ландшафтния дизайн?

Но изведнъж се сблъсквате с проблем: трябва да се отсече изсъхнало или болно дърво. Какво да правите с останалия пън, който толкова разваля пейзажа?

СЪВЕТ: бъдете креативни, положете малко усилия и превърнете стария пън в ярък и забележим градински детайл!

Разполагате с най-различни варианти

да украсите и да използвате останалия пън:

0 като цветна леха или стойка за цветя;

0 "приказен" (горски) декор за градината;

0 като градински мебели, арт обект с декоративна живопис или мозайка;

0 естествен стил с мъх;

0 градински фенер;

0 опора за увивни растения;

0 за пътеки;

0 отглеждане на гъби или за мини къща.

Цветна леха 

Пънът, останал от дървото, ще бъде интересно решение в дизайна на цветната градина.

За да направите лехата от цветя, в централната част на пъна (оставяйки отстрани около 8 см), направете вдлъбнатина от 10-20 см. Пробийте няколко дупки в долната част на вдлъбнатината под наклон навън, за да се източва водата. На дъното на вдлъбнатината трябва да се постави дренаж (възможен е фин чакъл). Напълнете дупката с необходимата смес за засаждане.

Изберете растения, които отговарят на стила на вашата градина. Може да са както цъфтящи, така и тревисти видове.

Петуния, настурция, декоративни ягоди и други увивни растения са чудесен вариант за такава цветна леха. Папратите и хостата също ще изглеждат стилно.

Дивите цветя са подходящи за природната градина - това са метличини, тагетеси (невени), флокси. Ако имате желание, можете да засадите растения и около целия пън. Такава цветна леха няма да остане незабелязана.

Приказен стил

Можете да фантазирате и да експериментирате в страхотен дизайн, особено ако пънът се намира близо до детската площадка. Можете да направите прозорци и врати, да прикрепите стълба и покрив, да поставите фигури на гноми, пеперуди, гущери и птици наблизо... Ще се получи една малка вълшебна къща-остров, която радва както децата, така и вас.

Можете също да поставите къща или хранилка за птици на пъна, дори да построите мини-езерце, като напълните вдлъбнатината с вода и засадите влаголюбиви растения.

СЪВЕТ

Дървото е естествен материал, който има тенденция да се разгражда с течение на времето. Ето защо, за всяка употреба на пънчето, предварително го обработете, за да го предпазите от унищожаване, като използвате специални инструменти, боя или лак.

Градинска декорация и скулптура

Интересно и оригинално ще изглежда единична композиция от пънове и различни кори и клони, останали от дървото.

Пънчето може да послужи и като отличен материал за любителите на дърворезбата. Можете да направите невероятни скулптури: гъби, фигурки на животни, приказни герои или градинско плашило. Има много опции за използване на стар пън. Всички те са оригинални и лесни за изпълнение. Представете си, измислете нещо свое и проблемът отсечено дърво ще се окаже произведение на изкуството.

Мъх за дивата градина 

Ако пънчето е на тъмно и влажно място, можете да го украсите и "състарите" с мъх. Мъхът може да се отреже от гората или да се засади и отгледа на вашия пън.

За да се вкорени мъхът, залейте го с чаша мътеница. А за интензивен растеж на мъха трябва да се навлажнява от време на време.

До такава композиция могат да бъдат засадени и катерещи растения. Тази опция е подходяща за естествения, природен стил.

Декоративна живопис и мозайка 

Пробвайте се като декоратор и нарисувайте пънчето с обикновен орнамент. Такъв шедьовър ще изглежда интересно сам по себе си или може да се използва като градински мебели.

Това могат да бъдат табуретки или столове с облегалка, подложки за саксии или мини масички за плодове и напитки.

Можете също да прикрепите плот с всякаква форма към малък пън, като го украсите, например с мозайки или картини. Трапезната маса е готова. Просто, но с вкус. И най-важното с естествени екологични материали

Пънчето може да послужи и като отлична платформа за интелектуални игри. Начертайте многоцветни квадрати върху повърхността и в свободното си време можете да играете на пулове.

Осветление 

Пъновете могат да се използват и за осветяване на градината. За да направите това, ще ви трябва светеща боя, с която можете да обработите разреза на пънчето. Можете също да прокарате изолиран кабел и да инсталирате крушка във вдлъбнатината или просто да използвате лампи, акумулиращи светлината.

Такива еко фенери вечер ще ви помогнат да създадете романтична атмосфера и да придадете дълбочина на нощната градина.