Ето какво не трябва да правите, за да са успешни усилията ви в дресировката

Има много информация за това как да дресирате куче. Можете да научите домашния си любимец на почти всичко, като използвате различни методи, но има много грешки, които собствениците правят при обучението на своите четириноги другари. Тези неточни стъпки са често срещани и могат да имат голямо влияние върху това дали усилията ви са успешни или не. За да избегнете разочарование и в двата края на каишката, ето някои универсални грешки при обучението на кучета, които трябва да направите всичко възможно да избегнете.

1. Натякване на команда

Това е един от най-големите проблеми. Той се проявява, когато кучето ви не реагира на командата, така че вие продължавате да я повтаряте. Това често се случва с думата „ела“. Казвате го, а животното не се подчинява, така че я натяквате. Доста скоро любимецът ви не обръща внимание, докато не кажете думата пет или шест пъти. Повтаряйки командата, вие сте научили кучето си, че не е нужно да реагира веднага – и вашата команда сега е „ела, ела, ела“. Трябва да кажете думата само веднъж. Ако любимецът ви е разсеян и не мислите, че слуша, по-добре изобщо да не се опитвате, а първо привлечете вниманието му. Това ще ви помогне да избегнете натякването и да обучите кучето си да реагира на единична команда всеки път.

2. Отравяне на команди

Отравянето на команди е друг капан, в който попадат много дресиращи животно за първи път. Това е, когато случайно свържете реплика или поведение с нещо, към което кучето ви има негативно отношение, така че спира да реагира. Например най-накрая научавате любимеца си на „ела“, но сега използвате командата, за да го извикате за баня – нещо, което той мрази. Викате го, той идва и започвате да го къпете. На следващия ден го викате да дойде и той се колебае. Може би изобщо не го прави. Ако има нещо, което вашето куче наистина не харесва, избягвайте да използвате команди във връзка с тази дейност, когато за първи път започнете да тренирате. След като тази реплика бъде подсилена, може да успеете да я използвате и за не толкова приятни неща, но не и докато любимецът ви още учи командите.

3. Не практикувате между часовете

Да не се практикува между учебните часове също е голяма грешка, която собствениците правят. Както знаем, практиката изгражда перфекционизма, а това определено се отнася за обучението на кучета. Ако посещавате клас веднъж седмично, това не е достатъчно време, за да създадете добре възпитано животно. Уверете се, че практикувате всеки ден, но на къси сесии. Кучетата имат манталитет на човешки малки деца и точно като тях, вниманието им може да бъде задържано за кратко. За повечето палета ще имате по-добър успех с 5 до 10-минутни сесии. Уверете се, че имате подходящите консумативи за обучение и лакомства у дома.

4. Безполезно повторение

Още едно „не-не“ в обучението на кучета: правите едно и също нещо отново и отново, но очаквате различен резултат. Ако продължавате да опитвате един и същ метод на обучение, но любимецът ви не улавя командата – спрете! Оценете отговорите на любимеца си и измислете нов план.

5. Работите, когато сте изнервени

И накрая – не тренирайте, когато сте в лошо настроение. Търпението ни обикновено се изчерпва, когато сме изнервени и е по-вероятно да се ядосваме на кучето си, че не е успяло да направи нещата идеални от първия опит. Ако сте имали лош ден на работа, поиграйте с любимеца си или прекарайте известно време в гушкане. Това е терапевтично и за двама ви.

Има много нюанси в обучението на кучета, но като избягвате тези често срещани клопки, вие настройвате любимеца си за успех – което само ще ускори процеса.