Ще разполагат с една година за кандидатстване и още две години за изпълнение по проектите. Фонд „Земеделие“ ще ги одобрява, договаря и разплаща 0 Две тематични схеми са насочени за отглеждане на разплодни животни и за изграждане на складове

Радина Иванова

На 7 април Европейската комисия даде зелена светлина на дългоочаквания Национален план за възстановяване и устойчивост. С него ЕС отпуска на България 6,3 милиарда евро под формата на безвъзмездни средства по Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ), които да бъдат усвоени до 2026 г.

Сега се очаква в рамките на един месец той да бъде одобрен и от Съвета на Европейския съюз, след което ще могат да стартират всички проекти.

В земеделската част от плана, или компонента „Устойчиво селско стопанство“, са планирани 986,1 млн. лева, от които 457,3 млн. лева за сметка на Механизма за възстановяване и устойчивост.

Два са проектите,

включени в компонента „Устойчиво селско стопанство“. Първият е „Фонд за насърчаване на технологичния и екологичен преход в селското стопанство“ с общ размер на публичните средства от ЕС 437,4 млн. лева и още толкова частно участие. Разликата до 524,9 млн. лв. национално съфинансиране, каквато сума виждаме в Плана, публикуван на сайта на Министерския съвет, идва от ДДС за сметка на националния бюджет.

Другият проект е „Дигитализация на процесите от фермата до трапезата“. Той е с бюджет на субсидиите 19,9 млн. лева, които ще бъдат предоставени от ЕС, 3,9 млн. лева ще е националното съфинансиране за покриване на разходите за ДДС, или общо 23,9 млн. лева.

Фондът (първият проект) е разделен на четири направления:

Първото е Инвестиции в технологична и екологична модернизация, като публичните средства по него са 318,1 млн. лева.

Второто направление е Инвестиции в центрове за подготовка за предлагане на пазари и съхранение на плодове и зеленчуци с 15 млн. лева публични средства.

Третото направление – Инвестиции за изграждане и оборудване на животновъдни обекти за отглеждане и преценка на мъжки разплодни животни, в т. ч. добив на биологичен материал от тях. Размерът на публичните средства е 4,6 млн. лева.

Последното, четвърто направление – Инвестиции, свързани с ефективно използване на вода в земеделските стопанства – с 99,7 млн. лева.

Как ще се разграничава от ПРСР?

Времева демаркация (разграничаване – бел. ред.), ще бъде една от гаранциите за недопускане на двойно финансиране на един и същ разход. Тоест, процедурите по прием и оценка по ПРСР 2014-2020 г. (подмярка 4.1), по проекта от Плана за възстановяване и устойчивост и по Стратегическия план по ОСП няма да се застъпват. Това ще позволи ефективен контрол за да не се допуска плащане за един и същ разход от различни източници.

От друга страна, за да не се допусне двойно финансиране за един и същ разход по проект по ПВУ и по ПРСР, ще се извършва контрол и на ниво тип на инвестиция. Бенефициент, получил подкрепа за даден тип инвестиция от друг източник, няма да бъде допустим за подпомагане за същия тип инвестиция по ПВУ. Ако искате да инвестирате особено в технологична и екологична модернизация по ПРСР от Стратегическия план, не трябва да сте я направили по НПВУ. Държавен фонд „Земеделие“ ще администрира проекта „Фонд за насърчаване на технологичен и екологичен преход в селското стопанство“. Агенцията ще разглежда проектите, ще ги одобрява и ще извършва плащането.

Освен това, както е записано в последната версия на Плана за възстановяване и устойчивост, Програмата за развитие на селските райони е насочена основно към повишаване на производителността и конкурентоспособността на земеделските стопанства чрез преструктуриране и модернизиране на наличните материални мощности. Докато инвестициите по Плана се фокусират изцяло върху целите за адаптиране на стопанствата към предизвикателствата на зеления и цифровия преход. Така че реализирането му ще надгради вече постигнатото по ПРСР в посока екологосъобразно и основано на цифрови решения развитие, четем там. В заложените в Стратегическия план интервенции също ще се предвиди условие бенефициент, който е получил инвестиционна подкрепа от НПВУ, да не може да получи подкрепа за същия тип инвестиция по ПРСР.

Кандидатстването започва в края на годината

Изпълнението на двата земеделски проекта от Националния план за възстановяване и устойчивост трябва да приключи, съгласно заложения график, до края на 2025 г. (по принцип до 2026 г. е целият НПВУ).

До септември т.г. трябва да бъдат изготвени всички схеми по проекта за Фонда и след това започва кандидатстването, оценката на проектите и договарянето със земеделските производители. Така че кандидатстването ще започне от началото на четвъртото тримесечие. Кандидатите ще разполагат със срок от една година да кандидатстват, да се оценяват проектите им и да сключват договорите - до края на 4-ото тримесечие на 2023 г. След това имат две години да ги изпълнят.

Съгласно НПВУ се предвижда отделна Информационна система по МВУ като част от ИСУН, в която ще се осъществява кандидатстването по всички мерки от целия план, не само за земеделието.

В процеса на разработване на схемите по проекта за Фонда ще бъдат разписани редът и условията за кандидатстване, критериите на оценяване и одобрението на проектните предложения на земеделските стопани. Това се очаква да стане след като се получи одобрението на Съвета на Европейския съюз. Тогава ще стартира разписването на схемите, където ще се дефинират всички условия, на които трябва да отговарят кандидатите, и всички параметри по тези четири направления. Намеренията на Министерството на земеделието са за улесняване на достъпа до средствата чрез по-облекчени процедури за кандидатстване. За всеки от проектите в НПВУ са заложени индикатори, от изпълнението на които зависи постъпването на средствата по Механизма за възстановяване и устойчивост. Преразпределение на бюджета от схема в схема или от проект в проект в Плана не е допустимо.

Кой може да кандидатства?

Самоучастието по мерките от „Фонда за насърчаване на технологичния и екологичен преход в селското стопанство“, проектът, по който бенефициенти са земеделските производители и обединения, е 50%. Вторият проект - „Дигитализация на процесите от фермата до трапезата“, по който бенефициент е Министерството на земеделието, ще се финансира с публичен ресурс.

По две от направленията - Инвестиции в технологична и екологична модернизация и Инвестиции, свързани с ефективно използване на вода - могат да кандидатстват всички земеделски производители. Чрез тях те могат да инвестират във всякакви зелени и цифрови решения за смекчаване на последиците от климатичните промени и екологизация на производствените практики, дигитализация на стопанствата и автоматизация на процесите. По подобие на инвестиционните мерки от втори стълб на ОСП с инвестициите от НПВУ за ВЕИ ще може да се произвежда енергия само за собствено потребление.

Ако пък стопаните искат да кандидатстват по направлението "Инвестиции, свързани с ефективно използване на вода", могат да планират съоръжения за рециклиране на отпадни води, повторно използване на водата, пестене на вода, капково напояване, съоръжения за съхраняване на вода. Но отново, както и по първата схема, инвестицията за пречистване и рециклиране на отпадни и входящи води се отнася само до дейността на самото стопанство.

Бенефициенти по направлението, насочено за изграждане на центрове за подготовка за предлагане на пазара и съхранение на плодове и зеленчуци, са земеделски стопани, организации на производители, кооперации и сдружения на земеделски стопани.

Развъдни организации, регистрирани по Закона за животновъдството, са бенефициенти пък по направлението за изграждане/реконструкция и оборудване на животновъдни обекти за отглеждане и преценка на мъжки разплодни животни, в т. ч. добив на биологичен материал от тях.

Бюджетите по проекта за Фонда за насърчаване на технологичния и екологичен преход на селското стопанство са определени на база на исторически данни от осъществени приеми по ПРСР предвид изискванията на МВУ за реалистични, обосновани и проверими разходи по предвидените дейности. Изпълнителната агенция „Одит на средствата от Европейския съюз“ участва при разработването на целия План, съблюдавайки стриктното изпълнение на нормативните изисквания по отношение на разходната част на проектите.

По два проекта на Министерството на околната среда и водите са включени инвестиции, свързани с:

1. устойчивото управление на горите, където бенефициент е Изпълнителната агенция по горите и

2. ефективното използване на водите, в рамките на който ще бъдат вложени средства за поставяне на електронни измервателни устройства на съоръжения от хидромелиоративната инфраструктура. „Напоителни системи“ ЕАД участва като партньор по втория проект.