Създаването на зимна градина в градски апартамент не е лесна задача. За да са растенията украса и да напълнят атмосферата с уют и комфорт, можете да използвате допълнителни устройства и опции за подреждане.

Много от тях изглеждат страхотно като част от композиции или в групови насаждения.

За да създадете зимна градина в малък апартамент, не е необходимо да отглеждате голям брой тропически растения. Достатъчно е да поставите няколко саксии с големи декоративни широколистни цветя, които визуално ще направят помещението по-голямо и по-уютно.

Можете да украсите зимната градина с различни декоративни елементи,като фонтанчета или бонсай с езерце в основата.

В дървени кутии 

Това е екологичен вариант за поставяне на цветя в зимна градина, който може да бъде закупен в магазин или собственоръчно направен.

Те ще помогнат за промяна на външния вид на зелената площ или дизайна на апартамента като цяло. За украса на мини-градина се използват сандъци от всякакъв размер, форма и цвят.

Върху тях могат да се поставят растения на различни нива. Освен това тези импровизирани стойки са лесни за преместване. Често кутиите се използват не само като подложки, но и за директно отглеждане на стайни цветя.

За разлика от пластмасовите саксии, те са най-добре пропускливите за въздух.

Могат лесно да бъдат преместени на сенчестата страна или в далечния ъгъл, когато растението цъфти.

Рафтове 

С тяхна помощ можете да организирате малка зимна градина. Те спестяват място и ви позволяват да направите компактен ъгъл със зеленина. Цветята са подредени на нива. Това ви позволява да не отглеждате масивни екземпляри.

За да подредите насажденията по-удобно, на горните нива се поставят цъфтящи, увивни или ампелни растения. Долните рафтове можете да използване за декоративни елементи или предмети за грижа за растенията.

Стойки 

Те се използват за създаване на различни цветни аранжировки. Предимството им е мобилността. Те са лесни за завъртане и преместване от едно място на друго. Спестяват и площ на пода.

Цветарниците са изработени от различни материали: дърво, метал или пластмаса. Основното е, че са надеждни.

Табуретки 

Този вид поставки могат да се използват за големи, индивидуално поставени растения. Те са на заден план.

Върху табуретки могат да се поставят стайни цветя с луксозни корони или лиани с големи листа. Изглеждат като фикуси, ниски дървета, палми или големи кактуси, засадени в дървени сандъчета или керамични саксии.

Кошници 

Плетените кошници са достъпен вариант за дизайн при засаждане на стайни растения в зимна градина.

Дизайнерите често използват висящи кошници ,които имат солидна рамка и специална вложка, изработена от мъх, пяна или флорална гъба. В такива контейнери почвата изсъхва достатъчно бързо, така че цветята трябва да се поливат по-често. Опитните производители на цветя съветват да засаждате в кошници ампелни и цъфтящи растения със сочни листа .

Стенни панели 

Тази опция е подходяща за поставяне на цъфтящи увивни и пълзящи растения в малко пространство.
Контейнерите и саксиите се окачват на скоби или куки, прикрепени към стените и тавана. Конструкциите можете да направите сами или да закупите от специализиран магазин.

Цветята във висящи саксии украсяват стените, привличат окото и се развиват правилно.

Недостатъкът на вертикалното поставяне на растенията е трудното поливане. Стенният панел, изработен от живи растения, изглежда оригинален и модерен.

Керамични съдове 

Керамичните съдове са много популярни сред любителите на стайните растения. Подходящи са за засаждане на бромелии, папрати, орхидеи, вкореняване на резници и покълващи семена.

Контейнерите с голям диаметър се използват за отглеждане на цветни композиции от кактуси и растения със сочни листа и стъбла.

Важно е съдовете да имат големи дренажни отвори. Но трябва да знаете, че глазурираното покритие съдържа вредни за растенията вещества, така че вътрешната повърхност трябва да бъде покрита с пластмасова обвивка.