В последно време домакините все по-рядко се заемат с приготвянето на домашни сладки заради сложността и продължителността на процеса. Днес искаме да се отървете от стереотипа, че десертите са трудни за приготвяне, и ви предлагаме селекция от лакомства само с три съставки.

1. Орехови бисквити 

Ореховките, които обичаме да похапваме с кафето или чая, са не само вкусни и ароматни, но и много полезни. Благодарение на фъстъците или лешниците, включени в рецептата, те са богат източник на витамини, минерали и растителни протеини, от които тялото ни наистина се нуждае.

Продукти: едно яйце; 100 г ядки (орехи, фъстъци или лешници); 80 г захар.

Приготвяне: Поставете на котлона тиган с незалепващо покритие, изчакайте да се загрее и запържете ядките „на сухо“. Не е необходимо да добавяте растително масло. Смелете ги с орехомелачка и ги оставете настрана.

Внимателно резделете белтъка от жълтъка. Сложете щипка сол към белтъка и разбийте с миксер на стабилна пяна. Разбийте жълтъка и прибавете ядките и захарта, внимателно добавете разбитите белтъци и разбъркайте до гладкост.

Вземете тава за печене, застелете дъното с хартия и с лъжица разпределете тестото на малки сладки. Поставете в предварително загрята до 150 градуса фурна за 25-30 минути.

2. Крем Шантили със смокини 

Ако търсите място за кулинарно творчество, френският крем Шантили е идеалният вариант. Всъщност това е сладка бита сметана, но ако желаете, можете да допълните десерта с любими съставки - шоколад, плодове, горски плодове, кокос и т.н. Най-хубавото е, че в зависимост от "тайния" компонент, вкусът на крема се променя напълно. Така всеки път ще имате нов десерт. Днес ви предлагаме да направите крем със зрели смокини - получава се вкусно.

Продукти: 500 мл сметана, 80 г захар, две смокини.

Приготвяне: Сложете сметаната в хладилника за два часа, за да достигне желаната температура. Когато кремът се охлади, сипете го в купата на блендера и разбийте до получаване на въздушна консистенция. Добавете захарта и отново разбъркайте добре, за да се разтвори напълно.

Нарежете смокините наполовина, с помощта на десертна лъжичка, изгребете пулпата и я прехвърлете в малка купа. Като използвате вилица, смачкайте до получаването на еднородна смес. Постепенно добавете към сметаната смачканите плодове, като пасирате с блендер - трябва да се получи стабилен крем.

Прехвърлете крема в купа или красива чинийка и сервирайте. За да изглежда десертът още по-красив, можете да го гарнирате с настърган шоколад, кокос или нарязани ядки.

3. Шоколадов мус 

Любителите на шоколад определено ще оценят този мус. Той е деликатен, ефирен и буквално се топи в устата. А подготовката е невероятно проста и бърза.

Продукти: 240 мл сметана (33%), 130 г шоколад, два яйчни жълтъка.

Приготвяне: Изсипете 200 мл сметана в дълбока купа и разбийте с миксер до получаването на гъста пяна. Изсипете останалите 40 милилитра в тенджера, поставете на котлона и при непрекъснато бъркане оставете да заври. Разбийте добре жълтъците с бъркалка или миксер, поставете на водна баня и изчакайте, докато кремът се сгъсти. Свалете от котлона и продължете да бъркате, докато изстинат.

Сипете горещата сметана и разбъркайте до гладкост.
Начупете шоколада, оставете малко настрана за украса, а останалия - сложете в тенджера и поставете на водна баня. Когато се разтопи, добавете половината разбита сметана. Разбъркайте добре, за да получите гладка консистенция. Изсипете тази смес към жълтъците и добавете останалата разбита сметана.

Разбъркайте внимателно, за да не се утаи и да остане ефирен. Изсипете десерта в купички или в ниски чаши и поставете в хладилник за два часа, за да се стегне. Настържете останалите парчета шоколад с ренде или белачка и поръсете муса преди сервиране.

4. Кокосови бонбони 

Отлична алтернатива на Bounty ще бъдат кокосовите сладки с шоколадова глазура и деликатен пълнеж от кондензирано мляко. И децата, и възрастните ще ги харесат.

Продукти: 130 г кокосови стърготини, 150 г кондензирано мляко, 100 г млечен шоколад.

Приготвяне: Смесете кондензираното мляко и кокосовите стърготини в една купа - трябва да получите хомогенна маса с вискозна консистенция. Оформете малки топчета, наредете ги върху плоска чиния и ги поставете в хладилника за час и половина, за да се стегнат бонбоните.

Разтопете шоколада на водна баня или микровълнова фурна. Във втория случай на всеки 15 секунди ще трябва да изваждате купата, да разбърквате шоколада и да го слагате обратно в микровълновата, докато се разтопи напълно.

Извадете бонбоните от хладилника, поставете ги върху решетка и залейте с шоколада. Прехвърлете топчетата в плоска чиния и поставете във фризера за 15 минути, за да се стегнат. Извадете и сервирайте.

5. Халва с шамфъстък 

Ориенталският десерт с пикантен вкус и деликатен орехов аромат ще бъде оценен дори от онези хора, които не обичат много халва. Освен това се приготвя само от три продукти.

Продукти: една и половина чаени чаши обелен шамфъстък, 100 г захар, 5 супени лъжици масло.

Приготвяне: Първото нещо, което трябва да направите, е да залеете шамфъстъка с вряла вода и да оставите във вода за 30 минути. След това изцедете течността, прехвърлете ядките в купата на блендера и ги накълцайте, за да получите хомогенна маса. Добавете захарта и разбъркайте добре.

Сложете на котлона тиган, разтопете маслото и добавете пасирания шамфъстък. Запържете сместа на слаб огън, като бъркате непрекъснато. Ще ви отнеме около 15 минути, за да заври и да се сгъсти.
Готовата халва се поставя във форма, предварително намазана с масло, и се поставя в хладилник да се стегне. Когато десертът придобие желаната консистенция, го нарежете на парчета. По желание халвата може да се полее с шоколад и да се поръси със сусам или кокос.

6. Брауни 

Един от най-известните десерти, обожавани в цял свят, е брауни. Богатият шоколадов вкус, минимален набор от продукти и лесното приготвяне играят важна роля за популярността на десерта.

Преди да започнете да готвите, уверете се, че имате: 300 г течен шоколад, 2 яйца, 120 г брашно.

Приготвяне: Поставете течния шоколад в дълбока купа, разбийте яйцето и разбъркайте добре, за да получите гладка, хомогенна смес. При непрекъснато разбъркване, добавете брашното на порции. Много е важно в тестото да няма бучки. Разпределете тестото в няколко малки формички или го сипете в застлана с хартия за печене тава. Поставете във фурната, предварително загрята на 170 градуса, за десет минути.

Готовото брауни залейте с разтопен шоколад.

7. Бананово-кокосови палачинки 

Ако са ви омръзнали традиционните палачинки, предлагаме ви да приготвите оригинална алтернатива с банани. Много здравословни и невероятно вкусни!

Съставки: три узрели банана, 100 г кокосови стърготини, едно яйце.

Приготвяне: Пригответе брашно от кокосовите стърготини. За целта го сипете в купата на блендера и го разбийте. Към полученото брашно добавете яйцето и обелените банани. Разбийте добре, за да получите хомогенна маса. Загрейте тиган и намажете дъното с малко растително масло. Сипвайте тестото с голяма лъжица и пържете палачинките за по две-три минути от всяка страна. Сервирайте с кисело мляко!