От февруари земеделското министерство отваря приеми за земеделци, те ще могат да се допитват до директори на дирекции 

Индикативният график с директните плащания и държавните помощи за Кампания 2021 ще бъде готов до дни. Това съобщи пред медии Стефан Бурджев, зам.-министър с ресор животновъдство, идентификация на земеделските парцели и още четири ресора.  "Сега имаме драфтове или общи рамки и на двата графика", каза той.

През трите дни до края на седмицата предстоят срещи с производители в сектор растениевъдство, животновъдство и преработвателна промишленост. Срещите с бранша започнаха от понеделник и имат насоченост да се чуят проблемите на сектора и да се намерят работещите решения за финализиране на Стратегическия план, посочи още на срещата с медиите министър Иван Иванов, който отново представи екипа си. 

Министър Иванов представя екипа си: (отляво надясно) зам. министър Атанас Добрев, зам. министър Иван Христанов, парламентарен секретан Тодор Байчев, зам. министър Момчил Неков и Стефан Бурджев
Моето минало е свързано с преработвателната промишленост, завършил съм Аграрна икономика и Счетоводство и контрол, представи себе си Иван Христанов, зам.-министър с ресор растениевъдство, биологично земеделие, директни плащания, както и ще отговаря за отделената от МЗ към Министерски съвет БАБХ

До края на седмицата заместник министър Стефан Бурджев, който отговаря за дирекция "Директни помощи и регулации", ще обсъди с бранша и така вълнуващата тема - бюджетът на директните плащания.  

Момчил Неков: В моя ресор попада ПРСР, от тази гледна точка съм председателстващ на Националния стратегически план.
 "Надявам се да бъде одобрен, да чуем предложенията и желанията на бранша и чрез дискусия да постигнем още по-голям баланс в унисон с коалиционното споразумение. В него един от основните акценти е да търси постепенно балансирано, устойчиво и модерно земеделие", каза зам.- министърът. 

По думите на министър Иванов до края на месеца ще изработят вариант за приеми с ведомството, които да заработят през февруари. Ще бъде оповестено как земеделци и граждани ще могат да се свързват с директори на дирекции в министерството, но дистанционно.

С тях екипът ще се стреми политиката да бъде ориентирана изцяло към решаване на проблемите на земеделските производители, каза Иванов. 

За Стратегическия план земеделският министър уточни, че от Европейската комисия се изисква да има финансов анализ по всяка интервенция, който ще бъде възложен на външен изпълнител. Всичко ще бъде публично, увери той. 

Съкратени в края на декември държавни служители пенсионери ще бъдат поканени на работа, но след анализ от външна фирма в кои дирекции има нужда от експерти. 

Стефан Бурджев отговаря и за Дирекция "Директни плащания и регулации"