На Thorvald, разработен от норвежката компания Saga Robotics, се приписва постигането на пълен контрол на болестта в две английски ферми през 2021 г.

Thorvald е автономна роботизирана платформа, способна да се бори с брашнеста мана чрез UV третиране. Според създателите за първи път в света тя е постигнала пълен контрол на патогена през вегетационния период и в двете ферми, където е работила, отглеждайки трапезни култури.

От март до октомври 2021 г. роботът е извършил UV обработка, за да защити ягодовите растения на площ от приблизително 10,6 хектара Clock House Farm и 2 хектара Hugh Lowe Farm (и двете в Кент).

През този период нито една от фермите не е трябвало да пръска ягодовите си растения с химикал за борба с брашнеста мана, въпреки факта, че 2021 г. беше сезонът за особено разпространение на този патоген, според Saga Robotics.

Оли Паскал, управляващ директор на Clock House Farm, нарече сътрудничеството между фермата, кооперацията Berry Gardens и Thorvald „водещ резултат в индустрията“.

Thorvald е тестван в Обединеното кралство от 2019 г., но през 2021 г. растителните проби, които са изследвани, не показват признаци на гъбично заболяване. „През целия сезон нашите роботи са

обработили ефективно повече от 7300 линейни километра ягоди

абсолютно ефективно, със 100% надеждност на роботизираните услуги и без повреди. Тези резултати само засилиха и без това високия интерес към нашите услуги”, каза Пол Йохан, главен изпълнителен директор на Saga Robotics.

Дан Сарджент, ръководител на производството на култури в компанията, добави, че не е бил необходим химикал за защита на растенията от брашнеста мана през целия сезон и това е страхотна новина за производителите, техните клиенти и потребители.
„Фермата Clock House винаги се е гордеела с това, че е в челните редици на иновациите за меки плодове чрез силно стратегическо партньорство“, заяви Оли Паскал. Той разказа, че първите три робота, които Saga Robotics използва за обработка на култури във фермата, са закупени от Berry Gardens и са дали положителен резултат през 2020 г. Въпреки това, по всичко е личало, че има нужда от по-силен UV интензитет. Този проблем е решен успешно и подобрената производителност, наблюдавана през 2021 г., демонстрира изключително ниво на защита.