Не всяко куче е пригодено да живее на открито. Ако искате да имате постоянен пазач, който да живее на двора, без да се налага да го пускате в дома си през нощта или през зимата, трябва да изберете порода куче с достатъчно дълга козина. Такова куче ще може да понесе студа и дори се чувства по-комфортно на двора, отколкото вътре. Разбира се, при всички случаи трябва да подсигурите на вашия любимец уютна колиба, където да се приютява при дъжд, сняг или просто когато иска да си подремне необезпокоявано.

Кучета, които не стават за отглеждане на открито

Преди да разгледаме подходящите породи кучета, които могат да живеят постоянно навън, нека споменем някои от кучетата, които не са пригодени за такава цел. Ако сте решили да си вземете куче от някоя от следните породи, се пригответе по-скоро да имате домашно куче, отколкото дворно.

Късокосместите кучета от малките и средни породи, като чихуахуа, пинчер, йоркширкски териер, дакел, джак ръсел, мопс не могат да спят на открито зимата, защото ще измръзнат до смърт. Такива кучета са типично домашни и не стават за дворни пазачи, които да вържете до колиба. Козината им е прекалено къса, за да издържат на студове, затова собствениците на такива кучета им купуват дрехи, с които да се чувстват по-комфортно, когато ги изкарват на разходки в студеното време.

Независимо каква порода куче имате или желаете да си вземете, трябва да му осигурите качествена храна, която да отговори на всичките му нужди за растеж. Такава храна можете да закупите от местните зоомагазини или да разгледате предложенията в най-новия метро каталог - тук можете да намерите храна за кучета от марки като Super Dog, Jungle, Pedigree или Friskies.

Подходящи породи за дворни кучета

Ето нашите 5 предложения за породи, подходящи за дворни кучета:

Санбернар

Това е огромно и внушително по размери куче, чието тегло стига до 100 кг. Определено можете да сте спокойни за имота си, ако имате такова куче в двора. Но заедно с радостта от притежаването му, ще имате и куп отговорности. Това куче изисква достатъчно голямо пространство и се нуждае от редовни физически тренировки и разходки, които да поддържат формата и здравето му. Когато избирате къде да го настаните, изберете мястото с най-голяма сянка в летните месеци, тъй като санбернарът не понася големи горещини.

Немска овчарка

Идеален вариант за дворно куче, немската овчарка обича да е на място, където да изразходва енергията си. Но с възпитанието на това куче трябва да се заемете още отрано, тъй като то може да бъде много агресивно към непознати. Породата отлично се поддава на дресировка и кучето е изключително предано и всеотдайно към собствениците си. Неслучайно породата е известна с това, че е полицейско куче. Немската овчарка лесно се адаптира към различните обстановки и е много умна. Може да научи и да изпълнява много команди.

Каракачанска овчарка

Ако желаете класическо дворно куче, използвано от години за охрана на дворовете в България, каракачанката с нейния свободолюбив нрав и издържливост е идеалният вариант. Неслучайно е името овчарка –  кучето е типично овчарско, което знае как да охранява стада и селскостопански животни.

Коли

Наричани още шотландски овчарки, колитата са много спокойни и уравновесени кучета. Те са също общителни, активни, умни и податливи на дресировка, а дългата им козина ги прави идеални за живот на открито, където определено предпочитат да бъдат. Към тази категория спадат и бордър колитата.

Мастиф

Има много видове мастифи, като неаполитански, арженстински, алангу, английски, абруцезе и пр., но за всички тях са характерни внушителният размер, уравновесеният характер, както и безстрашието. Те са отлично пригодени за живот на открито при всякакви условия и са чудесни пазачи в двора.

Кучетата носят неизмерима радост на собствениците си с любовта и предаността си, затова, независимо каква порода куче сте си избрали, със сигурност то ще се превърне в най-верния ви приятел.