Зелените растения през зимата винаги се възприемат като специални. Но те са красиви през всеки сезон, по всяко време на годината. Позволяват ви да експериментирате много с тревисти растения и сезонни акценти - те сякаш са "облегнати" на неизменно зелената основа.

Вечнозелените са най-важните скелетни култури. Те са отговорни за привлекателността на градината дори през зимата. Важни са и като фон за всички декоративни предмети.

Когато всичко временно - луксозният цъфтеж, цветното падане на листата и несравнимият летен парад приключат, за качеството на градинския дизайн може да се съди по основния параметър: има ли достатъчно зимно-зелени култури в него, за да не е скучно дори и в най-студения сезон.

Диапазонът от вечнозелени храсти, дървета, треви и лози може да позволи на всеки да намери правилното решение на много ландшафтни задачи. Разнообразието се отнася не само до красотата, но и до размера, височината и скоростта на растежа. Дори и за една малка градина, е възможно да се намерят невероятни опции, които няма да заемат голяма част от площта на обекта. Представителите на вечнозелените не се нуждаят от сложни и отнемащи време грижи. Необходимо е само да се избере подходящото място за засаждане и правилната почва. С добра грижа те ще се превърнат в орнамент за всяка пейзажна композиция.
Вечнозелените растения се поставят както поотделно, така и в цели групи, комбинирайки се помежду си. Също така са използват в живи плетове и групи дървета и храсти. Те превъзходно се съчетават и помежду си, като взаимно подобряват значението и функциите си.

Когато растенията от различни височини и нюанси са комбинирани, дори през зимата, дворът ще изглежда добре поддържан, светъл и разнообразен.

Много роли 

В ландшафтния дизайн на градината, всяко иглолистно растение има свои собствени функции:

* едно вечнозелено растение като единичен акцент(солитер), украсяващ градината;

* изграждане на жив плет от буйни иглолистни растения, които ще изпълняват функцията на зониране на територията и ограждане на двора;

* създаване на алпинеуми и рокарии във вашата градина, които са отлична композиция за всеки пейзаж;

* образуването на различни ансамбли от иглолистни растения може да ви позволи да създадете не само красота, но и да образувате здравен комплекс, който ще пречиства и овлажнява въздуха;

* създаването на миксбордове, които се състоят от различни видове иглолистни дървета;

* контейнерните градини също са популярни, поради своята красота и компактност. Смърч, бор, хвойна, туя и много други иглолистни дървета са широко използвани за тази цел.

Вечнозелените могат да изпълнят повече от една от изброените роли, което е много успешно за всеки градинар, който мечтае за буйна иглолистна градина...

Общите правила 

Има общи правила за създаването на композиции и подбор на растенията. Основните са:

* всеки градинар трябва да вземе предвид правилната комбинация от геометрични форми на растенията, които иска да включи в градината си, тъй като резултатът, след образуването и окончателния растеж на всички растения, зависи от тяхната форма;

* препоръчително е да играете с контрастите, размерите и формите на растенията, тъй като благодарение на това правило можете да получите интересна и невероятна градина;

*можете да играете с вариациите на формата и цвета само на един вид растение. С помощта на този метод можете да получите желания контраст, но в същото време и невероятна комбинация и хармония във вашата иглолистна градина;

* могат да се използват голям брой иглолистни дървета, тъй като това помага да се създаде по-богата и жизнена градина;

* Мястото, където ще бъдат засадени, играе много важна роля - на някой хълм или склон, сред езера и полянки, така че иглолистните дървета да изглеждат още по-красиви.

Модните тенденции 

Красивите комбинации и различните модни идеи с иглолистни градини завладяват съвременния свят от дълго време.

* Комбинация от корони и форми на различни иглолистни дървета. Основните характеристики на тези композиции са голям брой различни иглолистни дървета, близостта на водоеми и др.

* Пейзажните мини паркове могат да бъдат създадени в различни стилове, като се използват растения с необикновени или сплескани форми. Основните характеристики на такива паркове са тяхната компактност, яснота на линиите и хармонична комбинация от форми на различни иглолистни дървета.

* Мини-горите от иглолистни дървета са обикновени гори, които са намалени по размер. Те изглеждат много добре в ландшафтния дизайн, тъй като създават впечатление, че се намирате в някаква фантастична и необикновена гора. Основната характеристика на този метод за създаване на ландшафтен дизайн е ритъмът на зелените нюанси и комбинацията от голям брой различни форми на иглолистни дървета.

* Озеленяването на терасите е един от най-необичайните начини за въвеждане на иглолистни дървета в ландшафтния дизайн. Основните му характеристики са голям брой цветове и нюанси, при използването на нива, което въпреки целия ред ни показва целия градински хаос и демонстрира буйството на природата.

* Вътрешни дворове с иглолистни дървета - затворени дворове или тераси, които присъстват на много места. Това е най-практичният и удобен начин за въвеждане на иглолистни дървета в ландшафтния дизайн. Основните характеристики на този метод са необичайният дизайн, големите възможности за полет на въображението и компактността на иглолистните растения.

Градинска ограда 

Ако оградата на градината е с растения, на които листата падат, през зимата тя ще загуби и красотата и защитната си функция. Но ако използвате вечнозелени. Те ще запазят елегантния вид и ще държат затворена зоната за любопитните очи.

За ниска ограда са подходящи видове като например махония, тис, дюля.
Ако трябва да създадете високо ограждение, за целта има растения, които могат да достигнат височина от около три метра или повече - берберис, череша, чибушник и други видове.

Най-известните видове вечнозелени за жив плет са: смърч; берберис; глог; роза бедрата; чемшир. Тези растения са устойчиви на ниски температури, непретенциозни спрямо състава на почвата, добре се адаптират към различни метеорологични условия, растат бързо и лесно се подрязват. Ако се използват за украса на съществуваща ограда, дърветата и храстите се засаждат в един ред. Но ако те самите са ограда, тогава трябва да бъдат засадени на два реда.

Бордюри за зониране 

Най-добрата възможност за зониране на градината са храстите джуджета. С тях можете лесно да отделите насажденията и тревните площи от пътеките и алеите и моравата от къщата.

Бордюрите са два вида - храстов и смесен. Храстовият бордюр е място, засадено изцяло с храсти и тук-там с няколко дървета. Направен е за да се гледа отпред. Най-важното му качество е - масивен и зелен, той изглежда като стена в единия края на градината.

Най-често се прави от лигуструм, аукуба, чемшир, тис и туи. Когато искате да направите храстов бордюр в градината си, трябва да го планирате от самото начало. Най-подходящ е стъпаловидният ефект - високи храсти и може би дървета в задната част, храсти със средни размери в средата и най-отпред храсти джуджета или почвопокривни растения. Този съвет не бива да се приема буквално, защото равния наклон би бил скучен, най-добре е да се разнообрази с някое колоновидно или конусовидно растение в предната част.

Повечето храстови бордюри освен декоративна имат и друга функция - спират вятъра и осигуряват уединение, затова най-важно е планирането и попълването на задния ред. За него са подходящи растения с височина около 2-2,5 м. Никога не садете различните редове на храстовия бордюр в строги редици, разчупвайте ги. Внимавайте да определяте разстоянията между растенията спрямо размерите, които очаквате да достигнат, а не спрямо размерите им при засаждането.

Декор за беседки и стени 

С помощта на вечнозелените катерливи растения, можете да придадете на беседка или ограда добре поддържан външен вид, дори и в суровата зима.

В зависимост от целта, трябва да изберете и типа растение, което е подходящо - с бърз растеж и устойчивост - бръшлян, птиче грозде, катереща се хортензия и други.

Подчертават терасата и балкона 

Някои видове вечнозелени растения ще привлекат не само градинарите, но и тези, които искат да направят своя балкон или тераса красиви и през зимата. Те трябва да бъдат закупени през есента в контейнер или саксия и след това да се засадят в друг по-подходящ съд.

Основното правило в случая е да изберете подходяща саксия/каче - не само по красота, но и по размер. Добре е растението да може често да се подрязва и да му се придават различни геометрични форми.

Изберете непретенциозни растителни видове, например, пиракант, туя, хвойна. Всеки вид е в състояние да впечатли с оцветяването си, формата на листата и цъфтежа. Листата на шпиндела например имат лилаво-розов цвят, ярко червените плодове растат и през зимата, а хвойната има яркозелени листа.

В алпинеума 

По принцип растенията в алпинеума трябва да не са високорастящи, освен ако не искате изрично да има едно или две такива. За да не се разпростират прекалено често трябва да се подрязват.

Най-подходящите видове храсти за алпинеуми са туите джуджета, боровете и смърчовете джуджета, ериката, различните подвидове на вечнозеления храст Хебе, рододендроните и спиреята.

Сред вечнозелените иглолистни растения също има много подходящи видове - бялата ела джудже Абиес Худсониа, различните видове нискорастящи Хамеципариси и Юниперуси, нискорастящия смърч Коника, борът джудже Пинус Гном, Псевдоцуга, източната туя Херц Мидгет, различните видове кълбовидни туи също са подходящи (Малък Тим, Теди, Даника и др).
сн.06-07-9