Ровникът за съхранение на зеле се прави по подобие на този, които се използва за кореноплодните зеленчуци.
Кои са акцентите, с които да се съобразите:
* Изберете отцедливо място с дълбоко разположени подпочвени води.
* Изкопайте трап с дълбочина 20-25 см, ширина 1,5-2 м и дължина в зависимост от количеството зеле, което искате да съхраните.
* На дъното на ровника насипете пласт чиста и суха слама.
* Наредете зелките пирамидално с кочаните нагоре, а външните да са насочени навътре.
* Височината на пирамидата не трябва да е по-висока от 80-100 см.
* Покрийте ровника с пласт слама и пръст, като дебелината ще определите в зависимост от температурата. В най-студения период тя може да достигне до 30 см.
Внимание!
Ровникът се нуждае от вентилация, когато целта е продукцията да се съхранява по-продължително време.
Коментари