През декември започва подготовка за отглеждане на разсад за ранно производство на зеленчуци. За производството на здрав разсад е необходимо използването на качествена, обеззаразена, торово-почвена смес с неутрална реакция (рН 6,6-7). Сместа се приготвя от добре разложен, пресят, оборски тор и почва в съотношение 2:1, обогатена с 1,2 kg/m2 суперфосфат, 0,6 kg/m2 калиев сулфат и 0,4 kg/m2 амониев нитрат.

Обеззаразяването на торово-почвената смес може да се извърши по физичен и химичен начин.

Термичното обеззаразяване е един от прилаганите физични методи, известен още като пропарване. Почвата се третира с прегрята пара под полиетиленово покритие. При температура 50оС се унищожават нематодите, между 60-72оС - голяма част от фитопатогенните гъби и бактерии. При по-високи температури, над 82-83оС, семената на плевелите губят своята кълняемост.

Друг екологичен, лесен, сравнително евтин начин за обеззаразяване на почвата е соларизацията. При него се използва топлината от слънчевата енергия през летните месеци. При оптимални условия слънчевите лъчи могат да повишат температурата на почвата в 20-30сm слой над 60оС. За да се осигури добра топлопроводимост и висок термичен ефект, почвената смес трябва да e добре навлажнена и плътно покрита с фолио. По време на соларизацията съдържанието на влага в почвата трябва да е 70-75% от пределната полска влагоемност.

Най-често за обеззаразяване на почвата се прилага химичният метод. Подходящи са препаратите Базмид гранулат, Велум Прайм, Видейт 10 Л.
Източник на редица гъбни и бактерийни болести по зеленчуковите култури могат да бъдат необеззаразените зеленчукови семена, а също така - и използваният инвентар (саксии, инструменти).

Обеззаразяването на зеленчуковите семена (краставици, домати, пипер) в домашни условия може да се извърши с 10% разтвор от перхидрол в продължение на 20-25-30 минути (20 минути за краставиците, 25 минути - за доматите и 30 – за пипера), след което семената се промиват с чиста вода и подсушават.

В личното стопанство за обеззаразяване на земеделския инвентар най-често се използва хлорна вар (2%).