Продължителните валежи в Австралия, които забавят реколтата от рапица и пшеница, тревожат търговците. В източните райони на страната умерените до силни валежи ще продължат още няколко дни, след което там ще се установи сухо време.

Времето в Австралия предизвика повишаване цените както на пшеницата, така и на рапицата. От началото на седмицата котировките за рапица на парижката борса Euronext нараснаха с 2% до 691,25 евро за тон или 775,15 долара за тон, добавяйки 3,2% през месеца.

По данни на Европейската комисия в периода от 1 юли до 21 ноември вносът на рапица в страните от ЕС намалява спрямо същия период на миналата година с 38% от 2,74 на 1,7 млн тона, което е с 47% по-малко от вноса през 2019 г.- 3,21 млн тона.

Почти 71% от рапицата, закупена от Европейския съюз или 1,2 млн тона, е доставена от Украйна, докато Австралия достави 287 хил тона, Канада - 92 хил тона, Молдова - 51 хил тона. , се казва в доклада.

На фона на недостиг на оферти януарските фючърси на рапицата на борсата в Уинипег се повишиха с 2,5% от понеделник до 1030 CAD за тон (канадски долари) или 820,8 $ за тон, добавяйки 9% като цяло през месеца.

През 2021/22 г. Европейският съюз увеличи, в сравнение със същия период на предходния сезон, вноса на рапично масло с 80% до 233,9 хил тона, което частично компенсира намаляването на доставките на рапица. Но навлизането на европейския пазар на австралийска рапица през следващите месеци може да намали цените в ЕС.

Припомняме, че заради търговската война със САЩ, Китай активно диверсифицира източниците си на доставки през последните години. Украйна вече се възползва от тази ситуация и си осигури статут на надежден производител - доставчик на зърнени и маслодайни култури за Китай.