От незапомнени времена ние хората градинарстваме, отглеждаме растения за прехрана, украсяваме домовете и дворовете си, парковете и градската и извънградска среда с тях, надграждаме знанията си за нуждите им и изисквания към средата, за техните приятели и врагове, за болестите, размножаването, гените и какво ли още не.

В идеалния случай всички растения са здрави, красиви, растат и плододават, но идеалното е скучно (нали?) и винаги се намира някоя гадинка, която да опропасти идиличнта картинка.

С течение на годините в практиката са внедрени безброй методи и техники за борба с неприятелите. Заедно с новите технологии, препаратите и мерките за растителна защита, се заражда и едно движение на уважение към природата и нейните закони и именно за тях ще ви разкажем днес.

Предстои да прочетете поне 5 прости стратегии за предпазване на растенията в градината от вредители. На свой ред можете да ги внедрите още сега или напролет, да ги съвместите с вашите порядки и хитри хрумки или пък да ги колаборирате в една голяма и работеща екосистема.

1. Отглеждайте устойчиви видове и сортове 
За да си направите работата лесна, а живота песен, първата стъпка е правилен подбор на културите по вид и сорт и то така, че те да са доказано устойчиви на най-често наблюдаваните вредители (в това число болести и неприятели). Зимата е удачен момент да направите задълбочено проучване, планиране и поръчки на семена, разсади и дори растения, за да си спестите беди през топлата част от годината.

2. Сменете сроковете разумно и обосновано 

За тази цел е необходимо да знаете кога вредителите са във вихъра си и от/до кога, колко време е необходимо да отгледате дадена култура. Принципно тази стратегия е много лесна за прилагане от опитните градинари. С други думи, трикчето е да отгледате зеле след нашествието от земни бълхи или обратно – да засеете грах по-рано, за да надхитрите неговият най-голям враг.

3. Добри съседи 

Съвместното отглеждане на овощни, зеленчукови, лечебни и украсни растения добива все повече популярност, макар да се практикува от векове, особено в личните градини. С днешна дата обаче изборът на растителни съобщества става на доста по-обосновано научно ниво.

Добрите съседства между растенията объркват неприятелите, възпрепятстват тяхното прекомерно намножаване, а от тук и щетите, които нанасят.

Много пъти сме дискутирали темата и сме тествали различни растителни комбинации. За момента тагетеса, невена, вратигата, пиретрума и всички ароматни билки и подправки, в това число босилек, чубрица, копър, маданоз и т. н. са фаворити сред зелените репеленти.

4. Далече от обсега им 

Чисто физически, ако изолираме растенията от обсега на неприятелите, то те няма да имат възможност да ги достигнат. За целта на помощ идват повдигнати лехи с мрежа на дъното срещу земеровни гризачи, високи и дълбоки саксии срещу морковената муха, фини мрежи срещу зелевата пеперуда и др. Извисяването на зеленчуците и цветята във височина редуцира набезите и на охлювите. А края на есента е най-подходящото време да изградите една такава обстановка.

5. Привлечете приятели

Всеки път, когато трябва да изброяваме приятелите на градинаря в лицето на дивите твари се сещаме за едни специални и диви „ПРЗ–та“, пернатите растителни защитници. Знаете ли колко много насекоми улавя само едно семейство големи синигери? Поканете ги в градината, като им осигурите подходящи места за гнездене, вода и вкусни плодчета през студените месеци.

Освен на „ПРЗ–та“, градинарите могат да разчитат още на хищни оси и акари, златоочици, калинки. И това са съвсем малка част, но нека добавим и змиите, жабите, гущерите...

6. За здрави и силни растения

Не на последно място, няма как да не засегнем една доста наболяла тема в последно време – имунната система. Не само хората имат такава, но и растенията. Здравите растения са по-устойчиви на метеорологични промени и влияния, рядко се поддават на нападение от болести и неприятели и се раздават на 100% за стопаните си по отношение на количество и качество на продукцията.

Как да поддържате растенията си здрави? Осигурете им добра среда и адекватни грижи. Останалото те си го могат сами. Хранете, поете, творете, грижете се за земята и тя ще се отплати с богата реколта.