Ще ви представим някои горещи тенденции за градината и терасата. В началото си струва да се отбележи, че ще има и градински класики, като метални маси и столове в стила на парижките кафенета, мебели от техноратан или градински чадъри на райета.

Преминавайки към иновациите, ще се появяват много нови продукти и в градините.

Пандемията оказа значително влияние върху тенденциите в това отношение. Принудени да останем вкъщи, ние все повече започнахме да възприемаме градинското пространство като продължение на интериора.
Все по-ценна става възможността да поемем чист въздух в уюта на собствената си градина или тераса.

Затова се отнасяме към външните зони с голямо внимание, като се интересуваме повече от техния комфорт и ергономичност. Запознайте се със 7 от най-горещите тенденции в градинарството.

1. Творчески зелени композиции 

Въпреки че няма нищо лошо в обикновената морава или саксийните растения, тенденцията излиза извън схемата по отношение на подреждането на зеленина.

Зелените инсталации и внимателно планираната растителност ще бъдат изключително модерни. Например, на терасата можете да подредите шахматна дъска от трева и тераси, да създадете зелена стена или да подредите така, че зеленината да обграждат напълно терасата. Това означава, че растенията трябва да са и над нас - например, да висят от покрив на пергола или тераса. Освен това зеленината трябва да е буйна и изобилна - колкото повече растения, толкова по-добре. В същото време не забравяйте да вмъкнете и флорални акценти.

2. Отвътре навън 

В градината или на терасата, ще искаме да се насладим на същия комфорт като в интериора на къщата. Затова мебелите, които изглеждат „градински“ или приличат на пейки в парка, са на заден план.
Сега градинарското оборудване все повече напомня на използваното в интериора. Затова с удоволствие ще закупим меки фотьойли и градински дивани. Допълваме ги с декоративни външни възглавници, които ще добавят уют. В допълнение към възглавниците, завесите и килимите също ще станат популярни.

Следствие от тази тенденция ще бъде използването на една и съща цветова палитра отвън и отвътре, както и подобен набор от декорации - осветление, фенери, вази, саксии и др.

3. Многофункционални мебели 

Като се има предвид градината или терасата като продължение на интериора на къщата, това ще има допълнителни последици. От градинските мебели, както и от мебелите за дома, също очакваме да изпълняват няколко функции едновременно. Следователно многофункционалните ще бъдат много популярни. Пример за това е диван, който само с няколко движения се трансформира в шезлонг, пейки със скрин под седалката или маси с камина под свалящ се плот. Такова оборудване прави пространството по-гъвкаво и удобно.

4. Плетени акценти 

Друга градинска тенденция са плетените мебели и аксесоари. Има нещо специално в материалите като ратан, водорасли или просто юта. Техните текстури веднага се свързват с природата и майсторството. Те са непретенциозни, имат лекота, но и грапавост, която им придава характер. Всичко това прави плетената посуда незаменим елемент от градини и тераси. Само един такъв акцент, като фотьойл, кошница или фенер, ще има огромен принос за дизайна.

5. Тишина и спокойствие 

Тишината и спокойствието са това, което най-много ще търсим в градините. Невъзможно е да се постигне абсолютна тишина, но се опитайте да създадете такова настроение.
Затова трябва да е тихо, интимно и далеч от очите на съседи и минувачи.

Своята роля ще изиграят външните пространства с високи и гъсти растения, беседки или второстепенни архитектурни елементи.

Също високата трева и различните видове езера, фонтани, потоци и други водоеми могат да допринесат за усещането, че градината сякаш е далеч от цивилизацията.

6. Надуваеми аксесоари 

След миналогодишния шум за надуваемите градински басейни, тази година е време за мебели. Но не се притеснявайте, тази мода изобщо не е кич. Напротив, те могат да бъдат объркани с традиционните меки кадифени мебели. Вероятно ще оценим тяхната лекота, мобилност и способността да ги вземете със себе си дори и на пътувания.

7. Градински камини 

Кой не мечтае да види жив огън в лятна нощ? Сега тези мечти могат лесно да бъдат реализирани, благодарение на готовите камини. Те се превръщат в истински градински хит.

Могат да бъдат поставени почти навсякъде. Палите огън в купата и благодарение на това тревата не се поврежда.

В градините и терасите се отделя специално място за камини и се организират места за сядане наоколо. Това дава допълнително пространство за срещи през летните вечери.