Наистина ли размерът има значение

Има общоприет стереотип, който предполага, че има поведенчески разлики между по-големите и по-малките кучета, като малките се разглеждат като по-възбудими и тревожни. Някои проучвания показват, че може да има частица истина в това, като последният доклад идва от изследователски екип, ръководен от Кристин Архант от Университета по ветеринарна медицина във Виена.

В това проучване са събрани 1276 анкети от собственици на кучета. За целите на статистическия анализ животните са разделени по размер, като са класифицирани като големи кучета тези над 20 кг и като малки – с по-малко от това тегло. Данните показват три основни поведенчески разлики между малките и големите четириноги, чиито собственици са били изследвани:

* Малките кучета са по-непослушни: например те не са толкова надеждни в отговора на общи команди като „седни“, „долу“ и „ела“.

* Малките кучета са по-възбудими и враждебни: по-вероятно е да лаят или ръмжат на непознати, гости или други кучета.

* Малките кучета са по-тревожни и страхливи: лесно се плашат в странни ситуации или когато са изложени на силни звуци като гръм и фойерверки. Също така често са нервни в присъствието на непознати.

Тези резултати изглежда потвърждават стереотипите за малките кучета, а именно, че те са по-непослушни и по-възбудими, агресивни и плашливи. След това обаче австрийският екип от изследователи задава въпроса: „Тези разлики се дължат на генетични фактори или на начина, по който малките кучета се третират в сравнение с големите?“

Какво води до това поведение 

Отговорът показва, че поведението на собственика играе важна роля в откритите поведенчески разлики.

* Непоследователно обучение: първият важен фактор, който изследователите откриват, се занимава с последователността на собственика при взаимодействие или обучение на любимеца. Непоследователното поведение включва даване на команди невинаги по един и същи начин, неспазване на фиксирани правила за кучето (например понякога наказване за определено поведение и друг път допускане на това поведение) или не реагиране на конкретно лошо поведение по същия начин всеки път. Данните показват, че колкото по-последователно е поведението на хората, толкова по-добро е поведението на кучетата, независимо от техния размер. За съжаление е установено, че собствениците на малки четириноги са по-непоследователни във взаимодействията си с тях.

* Липса на споделени дейности: проучването установява също, че споделените дейности са важни. Те включват както официални занимания като обучение на послушание или работа по ловкост, така и неформални като игра на дърпане или джогинг с кучето. Данните показват, че колкото по-ангажирани са собственикът и любимецът му в подобни дейности, толкова по-послушно е животното. Тук отново малките кучета губят, тъй като техните собственици прекарват значително по-малко време в споделени дейности с тях.

* Използване на наказание: начинът, по който собствениците на кучета дресират или се опитват да контролират поведението на кучетата си, е друг важен фактор. Редица проучвания показват, че използването на наказание има отрицателен ефект върху успеха на обучението и върху емоционално базираните реакции, като тревожност и агресия. Освен това, използването на наказание под формата на издърпване на каишка, удряне, мъмрене, хващане на кучето за врата и така нататък води до по-голямо неподчинение. Независимо от техния размер, това проучване установи, че животните, които са били наказвани по-често, са по-тревожни и свадливи, но ефектът е по-значителен при по-малките кучета.

Как да действате 

Въз основа на своите проучвания, тези изследователи са извели определени препоръки за собствениците на по-малки кучета. По-специално, те заключват, че хората трябва да вземат отношение към своите любимци.

Послушанието може значително да се подобри, ако собствениците бъдат по-последователни във взаимодействията и редовно се включват в игри и тренировки с кучетата си.

Поведенческите проблеми могат да бъдат намалени чрез избягване на навици за наказание, които често успяват единствено да засилят страха или свързаната с него агресия.