В тази статия ще ви разкажем как да направите външна фурна, в която може да печете пици и теста, цели парчета месо, пиле, риба и зеленчуци и каквото се сетите. Тази идея сподели авторът на YouTube канала Creative Cement.
Като основа за домашна фурна ще използваме варел от 200 литра.
Първата стъпка е да изрежете дъното с циркуляр или трион за метал (варелът е обърнат с дъното нагоре), както и вратата. Прикрепяме я с панти за мебели с помощта на нитове или самонарезни винтове (после с циркуляра може да изрежете стърчащите им краища отвътре). Изчистете краищата на вратата от остри места с пила.
Измазваме вътрешността
На следващия етап ще е необходимо да се подготви малко циментов разтвор от пясък, цимент и вода. Поставяме разтвора в долната част, оформяме основата на пещта. Върху хоросана редим „възглавница“ от тухли.
След като разтворът се втвърди, измазваме вътрешните стени на фурната от разтвор с глина, цимент и вода, приблизително 3:1:1 съотношение. Поставяме подпори за решетките, на които ще се пекат продуктите, а може и куки за опушване на меса. Може да са на няколко нива.
В горната част оформяме комин от глина и вода. А отгоре – замазваме го с разтвор с цимент.
Глина за пещта
За ремонт на градени печки и камини е необходим строителен разтвор, в който за свързващо вещество служи глината. Качеството на разтвора се определя от това, дали глината е мазна или постна. Мазната глина е гладка на пипане, без примеси от пясък; лесно се формова. Постната глина е грапава, усеща се наличност на пясък; топче от такава глина, хвърлено на пода, се напуква и се разпада.
Накрая и капак
Докато оформяте гърлото на комина с глината, вземете метална купа и я поставете в него. След като започнете да измазвате с цимента, сложете в купата от разтвора и забийте някаква метална дръжка. Изчакайте да засъхне и махнете съда.
На последния етап остава само да направите метални решетки според диаметъра на варела и можете да тествате вашата фурна. Не забравяйте да поканите съседите си!

Коментари