Четейки инструкциите на всякакви култури, можете да се ужасите от това колко грижи са необходими.

Всъщност се оказва, че много растения са доста толерантни към грешки или невнимание. И също така се случва зелените ни домашни любимци да растат не благодарение на нашите усилия, а въпреки тях. Така че, в усърдието си да правим най-доброто, можем да си създадем и излишни грижи.

За истинския градинар работата в лехите е удоволствие и радост.
Работещият собственик на градината няма много време: само през уикенда и ако има късмет - ваканцията. А през бързо отиващото си лято всеки ден е от значение.

Как да опростите грижите за градината? Нека започнем с някои основни правила.

Ограничете закупуването на семена и разсад 

Многобройни истински и онлайн магазини предлагат всичко: десетки сортове зеленчуци, всякакви цветя и екзотични растения. Невъзможно е да се спрем. И купуваме куп семена и разсади всяка пролет. Тогава възниква проблем - как да засадим всичко закупено и най-важното - къде да намерим време и енергия, за да обгрижваме и използваме всичко, което е пораснало.

Ако смятате, че не се справяте добре в градината си - спрете. Опитайте се да се ограничите. Още по-добре, направете ясен план за пазаруване, преди да се отправите към градинския център.

Отговорете честно, наистина ли имате нужда от 100 сорта домати, неразбираемо растение, чието име не помните, екзотичен зеленчук или плод, който определено няма да расте на открито и трябва да бъде в оранжерията?

Намаленият асортимент от растителност ще бъде по-добре обгрижван и ще имате сили и време да се възхищавате на градината си, което всъщност трябва да е крайната цел.

В същото време изчислете от колко краставици, домати и други зеленчуци наистина имате нужда. Изхвърлянето на кисели краставички и маринати от миналата година, само за да се освободят консерви за новата реколта, не е добър пример за ревностна домакиня. Или целта е да се осигурят 2 кофи домати за племенница на втори братовчед? Може би придобитата гърбица е твърде висока цена за добрите отношения с роднините?

Засадете по-малко разсад

Не всички зеленчуци изискват място на перваза на прозореца. Например зелето може да се отглежда чрез разсад в оранжерия или дори чрез сеитба директно на постоянно място. То няма да се разболее при пресаждане. Силните, закалени разсади е по-малко вероятно да бъдат повредени от кръстоцветни бълхи и други вредители.
Не се изискват и твърде специални условия за лука, ако отглеждате праз и лук от семена.

Изберете непретенциозни растения 

Ако решите, че грижите за градината не са единственото нещо, което ви привлича навън, хвърлете критичен поглед към вашите лехи. Избягвайте капризните растения.

В цветните лехи дайте предпочитание на многогодишни растения, които се чувстват добре на едно място за дълго време, без да се пресаждат.
Например не е нужно да губите време за копаене и засаждане на лалета всяка година. Вместо едроцветни сортови лалета, засадете ботанически - естествени видове или сортове, получени от тях.

Разбира се, те са по-скромни от своите градински колеги, но първо - сред сортовете, продавани сега, има и много разнообразие по форма и цвят, и второ - ботаническите лалета са модерни. Те са незаменими при проектирането на алпинеуми и ще ви зарадват с цъфтежа си почти 2 седмици по-рано от сортовите и ще ви освободят от годишния ритуал - изкопаването и закопаването на луковиците.

Можете също така да замените част от обичайните грижи за малините: не е нужно да се притеснявате за изрязването на плодоносните издънки и огъването на храстите - през есента можете просто да косите всичко подред. Тази техника, между другото, улеснява още една работа при отглеждането на тази култура: като напълно премахнете издънките, ще унищожите значителна част от вредителите и на следващата година ще трябва да обработвате по-малко.

Помислете за зимната издръжливост 

Не се опитвайте да отглеждате ананаси на открито в Арктика: ще има малко смисъл и ще изразходвате много енергия, нерви и време. Ако не искате да отделяте много време за изграждане на заслони за растения през есента, да се притеснявате за опакованите домашни любимци през зимата и да ги разопаковате през пролетта, ограничете броя на растенията, които се нуждаят от затопляне и подслон през зимата.

В допълнение към спестеното време и усилия, получавате бонус: през пролетта няма да се чудите къде да поставите десетки метри покривен материал до следващата употреба, а през есента - откъде да вземете смърчовите клони в необходимото количество.

Вземете готов разсад 

Разбира се, човек може да си помисли, че самостоятелно отглежданите разсади са гаранция, че няма да има грешки, инфекции и други проблеми. Но ако купувате семена, пак няма да можете да гарантирате чистота - и можете да получите неразбираеми сортове вместо желаните.

Намерете надежден производител и вашата цветна градина само ще ви радва. В края на краищата професионалният подход за отглеждане на разсад е с подходящата температура, осветление и влажност, които е почти невъзможно да се осигурят в къща или апартамент.

Ще откриете, че леко повишените разходи ще компенсират всичките ви притеснения.

Осигурете удобни инструменти 

Всяка работа се нуждае от добър инструмент. Това не означава, че задължително трябва да е скъп. Но удобният, ергономичен и надежден е задължителен. Градинските ножици за подрязване трябва да са остри, трионът трябва да реже - дръжката не трябва да се плъзга. Греблото, лопатата или мотиката ще трябва да бъдат съобразени с вашата височина.

Сечивата трябва да са различни и да отговарят на задачите, така че е по-добре да ги закупите в достатъчно количество.

Удобният инструмент спестява енергия, а като резултат и време. Моделът или разнообразието трябва да изберете за себе си. Ако по някаква причина не ви е удобно да използвате даден инструмент, не е нужно да правите това само защото сте прочели много похвални отзиви.

Използвайте технологиите 

Общоприето е, че селското стопанство на вилата е предимно архаично. Но напредъкът в съвременните технологии дава възможност да се опровергае това.

Например, можете да използвате нагревателен кабел за затопляне на оранжерията. Вижте на снимката едни истински топли лехи.
Друго полезно изобретение, което спестява време и усилия, е капковото напояване. Не е нужно да тичате наоколо с лейка - просто завъртате крана. И инсталираната автоматизация ще ви позволи да забравите дори за тази дреболия.

Автоматично хранене

Подготовката на почвата за засаждане през есента и подхранването с допълнителни торове през сезона са обичайните агротехнически мерки. Тази работа също може да бъде значително улеснена чрез използване на апиони (името означава "осмотични помпи с автоматично подаване"). Това е тор с продължително действие.

Апион, веднъж сложен в дупка за засаждане, ще подхранва растението за дълго време. Видът apion се избира в зависимост от вида на растението. Може да се съчетае с едногодишни и многогодишни култури, както и с храсти и дървета.

Това е торба със сложен тор и микроелементи. Черупката е направена от полупропусклива мембрана, а принципът на действие се основава на явлението осмоза (еднопосочно проникване през мембраната). Апионът отделя хранителни вещества точно толкова, колкото са необходими на растението. Използването на този дозатор не само ще ви даде желаната свобода (не е необходимо да прилагате редовно торене), но и ще ви осигури по-богата и по-чиста реколта. Няма да можете да предозирате торове - с намаляване на абсорбцията от кореновата система, скоростта на връщане на хранителната смес също намалява. Това означава, че няма да имате домати с нитрати и няма да се промени почвата.

Сейте през есента 

Пролетта е усилно време за градинаря: отглеждането на разсада плавно преминава в сезона на сеитбата. Освен това трябва да подрязвате дървета и храсти, да третирате района за вредители, както и да засаждате едногодишни цветя и да подреждате многогодишни. А месец май е кратък.
За да намалите градинарството през пролетта, преместете част от него. Преди зимата можете да засадите не само чесън и лук, но и копър, магданоз, рукола, цвекло, моркови, зеле и праз. И, разбира се, цветя - невен, астра, настурция и много други.

Изберете правилния стил 

Градина в класически стил с перфектни тревни площи и оформени лехи не е за "мързеливи хора". Изберете селски, природен или друг дизайн, при който няколко обрасли живи плета или живописна бъркотия от миксбордери няма да нарушат значително външния вид.
Идеалната морава също изисква постоянна поддръжка.

Ако все пак искате да имате равномерна зелена трева, обърнете внимание на специални тревни смеси, съставени от бавно растящи и не изискващи често косене треви. Или организирайте тревна покривка от нискорастящи почвопокривни растения.

Насладете се на градината си 

Има много начини да избегнете да станете роб в собствената си градина. Основното е да разберете и приемете, че имате лятна резиденция - за вас и вашето семейство. Насладете се на градината си, без да работите изнурително за нея!