Е, малко по-малко си идваме на думата за есенното засаждане на луковици. За да избягаме от клишетата на лалетата днес няма да прочетете нито за тях, нито за ароматните зюмбюли или слънчевите нарциси. Ще ви разкажем за едни нежни, много чаровни, изключително лесни за отглеждане цветя, които да засадите именно сега, през есента.

Да, идва реч за орнитогалумите. Те имат много имена – гарвански лук и витлеемска звезда са само част от тях.

Сетихте ли се? Ще си говорим за мъничките бели звездички, които се появяват напролет в ливадите, а също и за онези наситено оранжеви звезди в магазина, които можем да отглеждаме в домовете си през студената и сива зима. А може би по-наблюдателните сред вас са обърнали внимание и на чернокия красавец в зимните булченски букети.

В интерес на истината има огромно разнообразие от орнитогалуми. Някои от тях цъфтят през пролетта, докато други могат да се излъжат и форсират, за да украсят нетипични сезони, трети пък обичат слънчвите лъчи и високите температури, тоест, цъфтежът започва през лятото.
Какъв орнитогалум да си засадите е въпрос на личен избор. Ние ще ви предложим няколко.

Как да ги отгледаме? 
Преди всичко, орнитогалумите по правило обичат слънчеви местенца или съвсем леко засенчване. Почвата да е богата, умерено влажна и с отличен дренаж.

Засаждането на луковиците става през есента, а цъфтеж се очаква през следващата година според вида. Дълбочината на засаждане зависи от размерите на луковиците, но най-често е между 7 и 15 см, а разстоянието между отделните растения в група варира между 10 и 15 см. Ако се притеснявате от измръзване, засадете по-дълбоко и мулчирайте.
Останалите грижи за орнитогалумите са същите, както при по-традиционните луковични цветя.

Важно е да се знае, че вадене, местене и разделяне е необходимо само тогава, когато се влоши качеството на цветовете или количеството им.

Арабска звезда за сватби 

Ornithogalum arabicum е средиземноморският красавец в букетите на булките. Той е многогодишен и изключително траен, дори и във вода. Цветовете му могат да останат свежи повече от две седмици, дори и отрязани. Те имат сладък и лек аромат, а малките звездички могат да наброяват повече от 15 в едно съцветие. Контрастът между бели венчелистчета и тъмен център ги прави невероятно допълнение в цветните аранжировки за всякакви поводи.

Ако луковиците се засадят сега, цъфтеж се очаква към края на пролетта.

Оранжевият е от Африка  Снимка: Flickr.com

Снимка: Flickr.com

Ornithogalum dubium съвсем скоро ще се появи по цветарските магазини и не само. Той пристига от Южна Африка. Цветовете му, между 5 и 25 на цветонос, са ярко оранжеви, а центърът отново е тъмен. Цъфтежът е продължителен - от края на зимата до пролетта, а според размера на луковицата, може да се очакват втори и трети цветонос.

Това красиво пламъче може да се отглежда без проблем в контейнер, а грижите за него не се различават от тези за останалите луковични цветя. В градината се вписва идеално в скални кътове с отцедлива почва, но ще цъфти по-късно през сезона.


Бяло-зелена пирамида от цветове  Снимка: Flickr.com

Снимка: Flickr.com

Ornithogalum magnum родом е от кавказките планини. Растението е сравнително едро, а цветовете – безбройни малки звездички, обагрени като снега, проблясват на слънцето. Очарователна зелена ивица разделя всяко венчелистче на две еднакви половини. Цъфтежът започва в края на пролетта и началото на лятото.

Цветоносните стъбла са разположени над сиво-зелената листна маса, която започва да отмира заедно с прецъфтяването. От естетическа гледна точка този вид е подходящ за смесени насаждения. Подходящ е и за рязан цвят.

Нашият е най-красив  Снимка: Flickr.com

Снимка: Flickr.com

Ornithogalum nutans или т.нар. гарвански лук е разпространен в диво състояние у нас и в Турция. Цъфти рано напролет с до 15 луминисцентно бели и бляскави цветчета на цветонос, украсени със зелена ивица. Има нежен и сладникав аромат.

Обикновено се среща в диви равни, зелени ливади, но се самонастанява и в паркове и градинки без проблем. Размножителният коефициент и приспособителната способност го правят идеален за нови градинари и такива, които не могат да отделят много време за цветята и градината. Цветовете са трайни във вода.