Те са много добри източници на белтъчини. Съдържат 2–3 пъти повече белтъчини от житните зърнени фуражи. От всички растителни протеини те са най-близки по състав с животинските протеини.

1) Грахът е богат на суров протеин – до 25% в зависимост от сорта. В дневната дажба може да замести до 50% от протеина от животински произход. Добре изсушен и смлян в дажбите, може да се включва около 10%.

2) Баклата съдържа средно 26% суров протеин.

3) Нахутът - 22–29% суров проетин.

4) Соята – 40% протеин и около 35% въглехидрати. Но може да се дава на животните след обработка при висока температура.

5) Фасулът и отсевките от него съдържат около 15% суров протеин – усвоява се много добре от зайците. Дава се смлян по 20 грама дневно.

6) Фият e с около 15% белтъчни вещества и се включва в дневната дажба смлян - до 20 грама на заек дневно.