Ограничаването на употребата на антибиотици в животновъдството не трябва да бъде за сметка на здравословния статус на животните, хуманното отношение към тях и продуктивността им. Това се казва в официална позиция на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ), изпратена към представители в Европейския парламент. Стъпката се предприема във връзка с предстоящото разглеждане на резолюция, внесена от група евродепутати срещу делегиран регламент на Комисията от 26 май 2021 г. и на Съвета за установяване на критерии за определяне на антимикробни средства, които да бъдат запазени за лечение на някои инфекции при хора.

Прилагането на антибиотици в животновъдството трябва да бъде основано на строг научен подход. То трябва да е съобразено с рисковете за здравето на животните или общественото здраве, произтичащи от употребата на конкретен антибиотик или група антибиотици, включително възможностите за въвеждане на ефективни алтернативи на употребата на антибиотици в животновъдството.

На 26 май 2021 г. Европейската комисия прие делегиран акт във връзка с чл. 37, параграф 4 за допълнение на Регламент (ЕС) 2019/6 на Европейския парламент и на Съвета посредством установяване на критерии за определянето на антимикробни средства, които трябва да бъдат запазени за лечението на някои инфекции при хората. При изготвянето на делегирания акт са взети предвид научните становища на Европейската агенция по лекарствата, Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията, Европейския орган за безопасност на храните и препоръките на международни организации като Световната здравна организация и Световната организация за здравеопазване на животните.

В позицията на МЗХГ се казва още, че трябва да бъде направена комплексна оценка на въздействието на проекта на акт върху пряко засегнатите заинтересовани страни, а именно животновъди, ветеринарни лекари, както и производители и дистрибутори с ветеринарни лекарствени продукти.

България подкрепя балансирания подход за определяне на критериите, съгласно който някои антибиотици ще бъдат включени в списъка на запазените за употреба само при хората, залегнал в приетия делегиран акт на ЕК и счита, че с прилагането му ще бъде осигурена по-разумна и отговорна употреба на антимикробните средства във ветеринарната медицина.