Късното кафяво гниене е болест, която напада почти всички овощни видове, като причинява големи повреди. Заразените плодове започват да загниват, като гниенето постепенно обхваща целия плод.
У нас патогенът зимува като мицел по заразените леторасли и мумифицираните плодове.
Агротехнически мерки:
* Дръвчетата се засаждат на проветриви места.
* Унищожават се всички саморасли сливи и джанки, трънки.
* Изрязват се всички болни клонки до здрава тъкан.
0
*Събират се и се унищожават загнилите и мумифицирани плодове.
* Не бива да се допуска червясване на плодовете.
* Беритбата на плодовете се прави в сухо време, внимателно, без нараняване и не бива да се закъснява с нея.
* За сливовите дръвчетата трябва да се полагат добри грижи, за да са с висок здравен статус и да се нападат от по-малко вредители.
Химичен контрол
Препоръчителни са 2-3 пръскания в периода от максимално наедряване на плодовете до беритбена зрелост през 10-14 дни.
При сухо време, когато вероятността за развитие на болестта е слаба, подходящи са контактните фунгициди, които имат предпазно действие срещу заразяване, а когато периодът в края на лятото и началото есента е дъждовен, се използват системни фунгициди.
Коментари