Късното кафяво гниене е болест, която напада почти всички овощни видове, като причинява големи повреди. Заразените плодове започват да загниват, като гниенето постепенно обхваща целия плод.
У нас патогенът зимува като мицел по заразените леторасли и мумифицираните плодове.

Агротехнически мерки:

* Дръвчетата се засаждат на проветриви места.

* Унищожават се всички саморасли сливи и джанки, трънки.

* Изрязват се всички болни клонки до здрава тъкан.
0

*Събират се и се унищожават загнилите и мумифицирани плодове.

* Не бива да се допуска червясване на плодовете.

* Беритбата на плодовете се прави в сухо време, внимателно, без нараняване и не бива да се закъснява с нея.

* За сливовите дръвчетата трябва да се полагат добри грижи, за да са с висок здравен статус и да се нападат от по-малко вредители.

Химичен контрол

Препоръчителни са 2-3 пръскания в периода от максимално наедряване на плодовете до беритбена зрелост през 10-14 дни.

При сухо време, когато вероятността за развитие на болестта е слаба, подходящи са контактните фунгициди, които имат предпазно действие срещу заразяване, а когато периодът в края на лятото и началото есента е дъждовен, се използват системни фунгициди.