Сезонът на сеитбите е тук - на рапицата до средата на септември, след това започват есенниците, а междувременно привършват междинните култури

При всички тях комбинацията „почвообработка, сеитба и торовнасяне“ се налага все повече като главен икономически и икономичен комплексен подход в земеделието. „С едно минаване 2-3 и повече агротехнически мероприятия!“, такъв е днешният слоган. Към него се добавя и изискването: качествена есенна сеитба при висока скорост и стриктно спазвани еконорми. Със сеялките трябва, от една страна, ефективно да се подготвя повърхността на почвата за засяване, а от друга - да се формират точни легла за семената. Така се избягват стресовите ситуации, създавани от резките промени в климата. Зърнопроизводителите планират и предварително залагат добър посев, за да осигурят дружното му покълване и предварително да дадат импулси за равномерен растеж. И нещо много важно, стопаните

трябва да предвидят рисковете

и да минимализират евентуални загуби. Това е пътят към спада на себестойността на продукцията и към активната конкурентоспособност. Специалистите са категорични: нужни са такива изсяващи машини, които обединяват култивация, прецизно полагане на семената, еднаква дълбочина на изсяване по цялата работна ширина, както и уплътняване за хомогенно разпределение на растенията, дори при различни видове почви. Със сеитбата, конвенционална или No-Till, трябва да се гарантира равномерно и бързо покълване, а сеялките да се използват и за торовнасяне. При тези операции е нужна мощността на трактор от 80 до 400 к.с. за различните сеялки.

Известният английски бранд Claydon, производител на продуктивни изсяващи системи с Opti-Till технология, осигуряват качествена сеитба за високодобивно отглеждане на есенни култури

при ниски разходи и оптимизирана норма

на печалба. Една от водещите позиции в портфолиото на компанията е сеялката за директна сеитба на есенници HYBRID DRILL – в два варианта: М навесна и Т прикачна - добре познати и у нас. Имат работни ширини съответно: М - 3, 4.8 и 6 м, а Т - 6 и 8 м с производителност от 20 до 60 ха дневно. Сеитбата се прави при минимална обработка, чрез което се подобрява структурата, увеличава се съдържанието на биологична маса в почвата, ограничава се ерозията. В резултат -

висок, качествен добив

Вариантът М хибридна навесна сеялка с капацитет от 1,750 литра на бункера за семе осигурява ефективна редова обработка. Стандартната конфигурация включва модули на изсяващите ботуши и водещия зъб, тип Claydon. Двата елемента в съчетание разбиват горния слой на почвата, облекчават уплътняването, създават дренаж и наклон в зоната за засяване и вкореняване. С хибрида M3F директно се атакуват стърнища, запазва се влагата, увеличава се плодородието. За тази сеялка е предвидена интегрирана опция за торовнасяне. При торовия вариант бункерът е с капацитет 2100 литра и може да бъде разделен 50:50, за да се тори едновременно със сеитбата.

Прикачната сеялка Claydon Т за едромащабни фермери е

универсална, гъвкава

и проста за експлоатация и поддръжка. Обемът на бункера е от 3,500 до 5,500 литра при различните модификации. Доказаната в практиката технология на изсяващите агрегати разрохква уплътнената почва, аерира горния земен слой, създава подходящо семенно легло за бързо поникване и вкореняване. При тази машина, добавят експертите, дори и при трудни метеорологични условия, и при високи скорости взаимодействието между двудисковите изсяващи ботуши е на професионално ниво. Нещо повече, равномерното и постоянно налягане в модулите за сеене гарантира точното полагане на семената.

Отлична есенна сеитба при високи посевни норми и скорост се постига и с Kverneland u-drill, пневматична прикачна сеялка за слети култури. С нея се повишава и ефективността, и скоростта. Прецизната сеитба става с дозиращ апарат ELDOS с 5 ротора. Той дава възможност за работа с различни по големина семена чрез бърза смяна на роторите – от рапица и грах до междинни (покривни) култури. В машината е заложено автоматично управление на изсяването

в граничните зони на полето

Осигурен е секционен контрол – лява и дясна секция и на нормата на сеитба - от 0,1 до 40 кг/дка. Работната ширина при машина с твърда рама е от 3 до 4 м, скоростта на изсяване е до 18 км/ч, като се поддържа постоянна дълбочина. Този ефект се получава благодарение и на прецизния колтър CD, при пълна ISOBUS съвместимост. Капацитетът на бункера е 3000 литра.

Брандът Kverneland предлага за слети култури и компактния навесен модел DL с ширина от 3 до 4.5 м. Иновативният

инвентар с електронно управление

и централно дозиращо устройство е подходящ за по-малки трактори, обслужва маломерни или средно големи стопанства. Осигурено е оптимално полагане на семената, както при влажни, така и при сухи условия чрез CX-дисков колтър. Нужна е тяга от 60+ к.с., което се дължи на факта, че бункерът е позициониран близо до трактора. Колелата се движат директно в следите на трактора. Бункерът на DL е с малка височина на пълнене и с капацитет от 750 до 1000 литра. Семената се калибрират лесно, благодарение на усъвършенстваното дозиращо устройство.

Увеличена скорост, намалени разходи за труд и поддръжка, активно опазване на влагата, структурата и хигиената на полето - това могат No-Till сеялките Siva Nova на украинския производител на агротехника Kapitalpromresurs LLC, предлагани на пазара от фирма ВУКИ.

Механичните сеялки Siva Nova в 4 версии за сеитба в стърнища и за съпътстващи минимални почвообработки са предназначени за всички видове зърнени култури, прилагайки както класически, така и

No-Till, и Mini-Till технологии

В тях е заложена възможността за едновременно подхранване с минерални торове, както и за валцуване. Имат допълнителна технологична опция - могат да изсяват и малки семена.
Конструкцията на No-Till сеялките Siva Nova е изградена върху монолитна рама. Върху нея са монтирани сеещи ботуши и дискове, разположени шахматно. Те осигуряват пълно копиране на неравни повърхности, наклони и завои. Ниската цена и агрегатирането с трактори от 60+ к.с. ги прави приложими в средни и по-малки земеделски стопанства. Siva сеялките са оборудвани с подходящи за No-Till технологии работни настройки за регулиране на: посевните и торови норми, дълбочината на засяване, ширината на междуредията (в диапазона от 17 до 34 см) и гъстотата на посева. В тях е инсталиран механизъм за включване/изключване внасянето на торове. Както и при сеялката No-Till, така и при вариантите Mini-Till, характеристиките са приблизително еднакви.

ИНТЕРЕСНО ЗА НОТИЛЪРИ

Базовата No-Till сеялка Siva Nova 3.6 има работна ширина 3,6 м. Капацитетът на бункера за семена е 875 л, а на резервоара за торове - 400 л. Изсяващите ботуши са от 11 до 23. Дисковете й плитко разрохкват почвата, дълбочината на сеитба варира от 2 до 10 см. Междуредие - от 17 до 34 см. Скоростта на сеитбата е 7-12 км/ч.

Сеитбената норма от 0,8 достига до 40 кг/дка, а тази за торене варира - 2,5 до 25 кг/дка. Производителността на Siva Nova 3.6 е 25-43 дка/час.

Вариантът Siva Nova 3.6 Mini-Till (базова за този клас), без колтерна секция, е широка 3 м и е със 17 изсяващи ботуша. Ако налягането в ботуша на No-Till модела е от 140 до 215 кг, то за втората е от 125-215 кг. Капацитетът на бункера Mini-Till за семена е 750 л. Обемът на торовия резервоар - 350 л. Разлика има и в теглото - Mini-Till сеялката е тежка 2,5 т, производителността й е 20-30 дка/час. Нужна е тяга 60+ к.с. 

Прикачният DRILL T работи и при трудни условия, и при високи скорости
Прикачният DRILL T работи и при трудни условия, и при високи скорости
Kverneland u-drill, пневматичната прикачна сеялка за слети култури
Kverneland u-drill, пневматичната прикачна сеялка за слети култури
Kverneland u-drill използва дозиращ апарат ELDOS
Kverneland u-drill използва дозиращ апарат ELDOS
Компактният навесен модел DL с ширина от 3 до 4.5 м на Kverneland
Компактният навесен модел DL с ширина от 3 до 4.5 м на Kverneland
 Siva Nova 3.6 за No-Till - намалени разходи за труд и поддръжка
Siva Nova 3.6 за No-Till - намалени разходи за труд и поддръжка
По-малката No-Till Siva Nova SZM 3.0 готова за предварителен оглед
По-малката No-Till Siva Nova SZM 3.0 готова за предварителен оглед