Причината са жегите у нас, при над 26 градуса спира развитието на културата

Слаба реколта от картофи се очаква тази година. В повечето райони у нас, особено в планинските като Копривщица, Велинградско и Сърница, колегите няма да успеят да извадят дори 1000 кг/дка, съобщи в интервю за "Български фермер" председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите (НАК) Тодор Джиков. В същото време били нужни добиви от около 3 тона/дка качествена стока, за да се покрие себестойността на инвестицията. А тя се движи между 1000 и 1100 лв. на декар, в зависимост дали има изградени съоражения за капково напояване или тръбно-ролкови системи.

Говорим за земеделци, които гледат както трябва културата - пръскат, торят, поливат редовно и правят добри почвени обработки, обясни Джиков. Основната причина за слабата реколта били високите температури през последните около месец, месец и половина. А картофите са култура, която при над 26 градуса спира да се развива.

Получава се, така че две поредни години ще имаме изключително големи финансови затруднения, твърдят картофопроизводителите. През 2020 г. реколтата беше много добра, но заради пандемията и ограничителните мерки в туризма с много слабо търсене на картофи. Освен това българският пазар бил подложен и на жесток натиск от силно субсидираната френска, немска, гръцка, румънска и белгийска стока. Например от 10-килограмови шити чували от Германия у нас са се продавали картофи на цена от 6 евроцента за килограм.

Заради тежкото си финансово положение картофопроизводителите очакват подкрепа от държавата с актуализацията на бюджета.

Интервю с Тодор Джиков от НАК четете в новия брой на в. "Български фермер" от 13-19 септември.