И учените се запитаха каква е формулата на този особено остър аромат

Всички сме имали това преживяване - летен ден, шофиране до езерото и освежаващо потапяне в чистата хладна вода. След това има агонизиращо шофиране до вкъщи, докато се опитвате да държите погледа си на пътя, дори когато сте на ръба да припаднете от миризмата на мокро куче.

Някога чудили ли сте се каква е рецептата за този особено остър аромат? Учените също го направиха, а някои започнаха да душат за химичните компоненти, които причиняват тази уникална воня.
Анди Брунинг, британски учител по химия, дестилира същността на сложните молекулярни реакции в инфографика, публикувана в неговия блог, Compound Interest. Това е само една от поредицата му инфографики, предлагащи научни обяснения за миризми, които атакуват ноздрите ни в типичен ден, като например нова кола, тоалетни, кафе, прясно окосена трева и бекон.

Микроорганизмите са виновни 

Ароматът на мокрото куче, обяснява Брунинг, започва с хвърляне на малки същества - дрожди и бактерии, които обитават вашия домашен любимец. „Когато извеждате кучето си на разходка всъщност развеждате и цял набор от микроорганизми“, казва той.

В процеса на живота си четириногите оставят след себе си „микроекскретите“ под формата на летливи органични съединения. Миризмата на мокро куче, споделя Брунинг, идва от изпарението на влагата, което носи някои от тези съединения със себе си.

Химикът характеризира специфичната миризма като смесица от аромати, включително бадем, плодове, мед и гъби, с нотки на сяра и изпражнения.

Той отбелязва, че има още много да се научи за този проблем. „Поне знаем, че не самите кучета трябва да обвиняваме за ужасната миризма, а по-скоро микроорганизмите, които те носят.“

Има ли значение породата 

Въпреки че всяко куче може да се вмирише, някои са по-склонни към лош аромат заради тяхната структура. Например, помислете за Шар пей и неговите големи кожни гънки, които могат да задържат влагата. Всички породи с набръчкана кожа и с набръчкани лица - като Мопс, Булдог и Френски булдог, трябва да получат допълнително внимание и почистване под гънките си.

Някои кучета, като Басет, имат естествено по-мазна кожа. Те са известни и с лигавенето, точно като Мастиф, Нюфаундленд и други големи кучета. Това кара зоната около устата им да бъде постоянно влажна.

Ако имате лигава или набръчкана порода, дръжте под ръка някакви кърпички и редовно подсушавайте всички влажни зони.

Какво да направим 

Редовното къпане на вашия любимец може да направи много, за да спре миризмите. Но и изсушаването е важно. Помислете дали да не инвестирате в сешоар за кучета, или в микрофибърна кърпа, които могат да помогнат за по-бързото изсушаване. Ако ви е твърде трудно да го направите у дома, заведете го на професионален грумър. Като цяло къпането на любимеца ви веднъж до два пъти месечно е достатъчно.

Поддържайте вещите на кучето си също чисти. Нашийниците и нагръдниците често задържат миризми и трябва да се перат редовно. Повечето може в пералнята, но кожените ще се нуждаят от специално почистващо средство. Водоустойчивите нашийници също могат да помогнат за предпазване от влага. Редовно почиствайте другите вещи на вашия любимец, включително леглото и играчките му.

Обърнете внимание на това, което кучето ви прави в къщата. След като се върне от разходка под дъжда, търка ли се в дивана или се търкаля по пода? Ако се прибере мокро, най-добре е да го изсушите, преди да има възможност да се разходи из къщата. Може да помислите да инвестирате в покривала за дивани или дори по-висококачествени спални принадлежности, ако любимеца ви спи във вашето легло.

В крайна сметка, ако миризмата изглежда ненормална или не можете да я накарате да изчезне, консултирайте се с ветеринарен лекар и професионален грумър.