Предприемчиви стопани съхраняват зърно с високо качество в очакване на благоприятни цени, казва Стефан Стоянов, представител на технологията AGRAR-bag за България

 

Все повече земеделски производители залагат на интелигентно земеделие, което работи на високотехнологично ниво. То е базирано на информационни технологии с цел постигане на по-висока ефективност на производството. Съхранението на готовата продукция е изключително важно и гарантира допълнителни доходи на фермерите. Известно е, че изграждането на силози и складове e свързано със значителна инвестиция и високи разходи за поддръжка. Предприемчиви зърнопроизводители имат вече възможност в чували-тунели да съхраняват зърно с high качество, което да чака благоприятни търговски условия и добра пазарна цена.

Водещи световни фирми са разработили и предлагат на пазара лесен, надежден и изключително икономичен, като финансово усилие, начин за съхранение на зърното. Една от тези фирми, германската AGRAR-bag в последно време и въпреки пандемията усъвършенства технология за съхранение на готовата продукция в дълги, мобилни чували, директно на полето.

Така започна нашият разговор с инж. агр. Стефан Стоянов. Той е специалист с многогодишна експертиза в областта на нетрадиционните силози. Онлайн срещата ни стана един късен следобяд, след като се бе върнал от полето. Там, под негов надзор от комбайните се пълнеха със специална машина огромните чували на немския бранд AGRAR-bag.

- Г-н Стоянов, в землищата на Радомир, Софийско, в стопанските дворове на мнозина зърнопроизводители в Плевенско, в полета край София, Разград, Стара Загора, Варна и т.н. вече могат да се видят различните силози - дълги бели тунели, с почти извънземен вид. Каква е същността на отскоро налагащия се в българското земеделие начин за нетрадиционно опазване на зърното след жътва?

- По същността си това е необичаен, твърде рентабилен за днешните пазарни условия, формат за опазване на земеделска продукция. Практически това е технология за ниската себестойност и високата продуктивност при съхранение на зърно и други продукти за селското стопанство. В сравнение с конвенционалните силози и плоски складове мобилните чували-тунели от най-висококачествени полиестерни материали осигуряват най-висока степен на защита на зърното в тях. При, забележете, няколкократно по-ниски цени за съхранението му...

Технологиите на AGRAR-bag са разпространени в цяла Европа, а вече се виждат и в големите зърнопроизводителни райони на България. Системата представлява напълно сигурен начин за съхранение на култури като пшеница, царевица, слънчоглед, рапица и ечемик. Тя е също толкова ефикасна и при насипни продукти, като торове, пелети, сол и др. Целият процес се реализира от четири главни модула, основните елементи на AGRAR-bag технологията:

* AGRAR-bagger Grainprofi – устройство за пълнене на чували

* AGRAR-bag ex-bag за изпразване на чували

* AGRAR-bagger easy load 200 – съоръжение за претоварване
багове за съхранение (чували).

За нормалната работа на съставните машини е нужна енергията на трактор с мощност минимум 80 к.с. с работещ вал.

- Бихте ли описали основните параметри на четирите съставни машини на AGRAR-bag системата, отговорни за реализацията на целия сложен работен цикъл?

- Отначало искам да отбележа, че в експлоатацията на технологията няма особена сложност, която да затрудни потребителите й. Най-важни са контролът и точността в управлението на комплекса. Пълнещата Grainprofi има работна ширина от 2.40 до 3.00 м, обем на бункера - 7 куб. м и

производителност до 400 т/час

В машината за пълнене е монтирана специална спирачка за максимално дозиране и разтегляне на чувала, което става заедно с процеса на пълнене. Разтоварване на ожънатото зърно от камионите или ремаркета в чувалите се извършва посредством машината Agrar Bag Easy Load 200. Тя представлява подвижно оборудване, което позволява продукцията да се разтоварва директно от полето и Grainprofi да пълни чувала в едно постоянно темпо.

При нужда се задейства изпразващото устройство AGRAR-bag ex-bag, при което целият процес е автоматизиран. Ex-bag има производителност около 150 т/час и обработва чували с размери 2,4/2,7/3,0 метра в диаметър. Максималната работна височина достига до 4,40 м. Дължината на баговете може да бъде от 60 до 150 м в зависимост от нуждите на клиента.

Качеството на чувалите е безспорно и това се доказва със специален супер сертификат за съхранение на храни за хора и животни, който немската фирма притежава. Чувалите се произвеждат в завод в Западна Европа и са едни от малкото от подобен тип на пазара, обозначени именно с такъв европейски сертификат.

- Как да се използват най-рационално възможностите и предимствата на технологията AGRAR-bag?

- Машините могат да пълнят и изпразват чувалите при различни условия, както директно на полето от комбайните, така и от тунели върху различни повърхности - почва, трева, стърнища и бетонни площадки. Нужно е да се избере най-подходящото място за съхранение, според особеностите на стопанския двор, с който разполага зърнопроизводителят. Дебелината на чувалите позволява

продукцията да бъде предпазена сигурно

от гризачи и неблагоприятни метеорологични условия. При необходимост лесно и бързо могат да бъдат взети проби от чувалите, без това да повреди тяхната устойчивост и херметичност. Бих добавил и още едно съществено предимство: поради липсата на кислород след затварянето им е възможно съхранение и на по-влажно зърно, което при вадене от чувалите запазва процента на влагата си. Ще отбележа и една новост при баговете, големите торби, използвани при товарене или разтоварне на зърното. От стандартна трислойна структура произведените днес багове са се променили и вече имат седем слоя, което ги прави по-разтегливи, по-надеждни и по-екологични. В същото време се използва по-малко материал за производството им

- Всички тези важни и полезни за потребителите-зърнопроизводители факти пораждат и естественият въпрос: какви са ценовите показатели за придобиване на машини за работа с мобилните силози?

- В най-общ план може да се подчертае, че при тях съотношението цена - качество е само и единствено в полза на земеделските производители. Освен това в ценово отношение машините са достъпни за нашите фермери. От друга страна, все повече земеделци у нас се обръщат към различните програми за финансиране на Европейския съюз. В момента е отворен приемът за най-атрактивната подмярка 4.1 от ПРСР. Желаещите да кандидатстват за земеделска техника могат да се възползват от възможността да изготвят свой проект, като включат продуктивната и икономична технология на комплекса AGRAR-bag. Всеки, който предпочита да съхранява продукцията си на достъпна цена, може да изготви план за изпълнение, като заложи в него заявка за закупуване на основните елементи на AGRAR-bag.

- Как нашите фермери се отнасят към силозите-чували, които нарушават традиционната представа за съхранение?

- Не случайно вече има зърнопроизводители и фирми, които оценяват предимствата на мобилните силози и се обръщат към иновативния начин за съхранение и споделят ползите му. Тези, които прилагат системата AGRAR-bag са доволни от резултатите поради нейната ниска стойност, високо качество и лесна приложимост. Например, Валери Георгиев от село Капитанци, Видинско, споделя, че според него един от най-сигурните начини да се намалят разходите за съхранение, за ток или персонал е именно чрез машините на немската компания. Достатъчен е само един човек за целия автоматизиран процес. Силозите-чували пестят наполовина пари и време за логистика, а средствата могат да се вложат в останалото производство, казва той. Към това бих добавил, че технологиите на AGRAR-bag се разпространяват в цяла Европа.

За България основният представител на немското качество е фирма с доказан опит в областта на земеделието: „Плевен Агро Консулт“ с управител Стефан Стоянов.

Работата с пълнещата машина не е трудна, казва Стефанов
Работата с пълнещата машина не е трудна, казва Стефанов
Експертът Стоянов демонстрира как се измерва равнището на напълване на чувала
Експертът Стоянов демонстрира как се измерва равнището на напълване на чувала
 Има още място за пълнене, нивото на зърното в чувала е над червената зона, пояснява спецът
Има още място за пълнене, нивото на зърното в чувала е над червената зона, пояснява спецът
Процесът на пълене на силоза-тунел е в пълен ход
Процесът на пълене на силоза-тунел е в пълен ход
 А когато дойде пазарно време „извънземният“ силоз се обработва от AGRAR-bag ex-bag машината за изпразване
А когато дойде пазарно време „извънземният“ силоз се обработва от AGRAR-bag ex-bag машината за изпразване