Някои от тях си имат защитни реакции

Хубавото време провокира все повече хора да тръгнат на разходки из планините и полята. Кой за гъби, кой на „лов“ с фотоапарат за перфектния кадър, друг за билки, а някои - просто да се махнат от шумния град. Хубаво е, ободряващо и полезно, но искаме да отправим един апел:

Внимавайте какво берете! В нашата флора има много защитени и изчезващи видове, които във ваза няма да изкарат дълго, а с откъсването им само намалявате и застрашавате още повече популацията. Бъдете отговорни, когато берете и диви билки. Не си позволявайте да вземате повече от 1/3 от частите на растенията или от цялото находище. Всичко това е с цел богатството на природата ни да остане и за децата ни.

А ето и още едно предупреждение, което отправяме към хората с по-чувствителна кожа и алергии. Някои красиви билета си имат защитни реакции (отделят етерични масла, слузни или млекоподобни секрети, въоръжени са с кукички, тръни, парливи власинки и други „оръжия“). Та, внимавайте какво берете, за да не съжалявате после.

И не забравяйте, ако откъснете диво цвете, за да го поставите във ваза или да си изплетете венец, то няма да краси дома или главата ви дълго. Обичайте природата и нейните твари без да вредите, пък било то и несъзнателно!

Росенът „пламти“ 

Росенът притежава доста интересни свойства. На първо място е важно да отбележим, че цветоносните стъбла, а и цялото растение, могат да предизвикат алергична реакция при допир с чувствителна кожа.

Ако сте срещали билето в слънчеви и горещи дни, сигурно ви е направило впечатление, че около него се носи силен цитрусов аромат. Той се дължи на етеричните и летливи вещества, които се отделят. Благодарение на тях, поднасяйки пламък, въздухът около самодивското цвете също ще пламне. Феноменът е впечатляващ, а най-чудно е, че огънят не вреди на самото растение.

Вярва се, че именно поради тази си чудодейна способност, росенът е описан в Библията и в множество легенди и поверия. Чували ли сте някои от тях? Билката се среща с имената русалийче, самодивско биле, яснец и други в различните райони на страната.

Има ли място в градината? 

Росенът (Dictamnus albus) е невероятно красиво растение, което лесно може да се отгледа чрез засяване на семената на дивите форми през есента или ако се стратифицират за не по-малко от 4-6 седмици в хладилник.

Той може да се запази на едно място доста дълго, но за целта е необходимо да му се осигури варовикова почва. Това може да стане, ако в посадъчната ямка се насипе смлян варовик. Не е придирчив към останалите фактори, обича слънце, справя се и на лека сянка, отблагодарява се на напояване, но не е задължитлено.

Ако решите да го отглеждате обаче, трябва много да внимавате с децата и домашните любимци.

Използват се коренът и листата 

Споменахме цитрусовия аромат, който се носи около самодивското биле. Но, реално, при консумация той е по-скоро неприятен на вкус. В народната медицина се използват корените и листата.

Корените се добиват наесен, изсушават се и могат да послужат в някои рецепти за лечение на простуда, глисти, проблеми с бъбреците и др. Листата се приемат под формата на отвари или лапи.

ВНИМАНИЕ! Росенът е силно отровно растение. Предозирането може да предизвика нежелани реакции. Преди прием задължително се консултирайте със специалист!

Легендата разказва… 

В нашата народна памет намират място много билки и цветя. Сказанията предавани от уста на уста и традициите, които сме наследили от предците си крият в себе си дълбоко познание и мистика.

Росенът е точно такова растение. Легендата разказва, че той имал силата да изцели болни хора и да помогне на бездетни жени да заченат. Названието самодивско биле идва точно от тук. Вярва се, че именно той бил любимото цвете на русалките и самодивите.

Болният трябвало да носи дарове, да бъде придружен от роднина, да пренощува при растението и да се прибере тайно в селето по втори петли.

Обичаят „ходене по росен“ се прави в навечерието на Спасовден, които тази година е на 10 юни.