Три самолета за пръв път влязоха в борбата с градушките у нас. Командният център е на летище Горна Оряховица, а машините защитават от ледени късове територията от Плевен до Черно море и от Дунав до Стара планина. Самолетният способ за борба с градушките се прилага по пилотен проект за 5 млн. лв. на Министерството на земеделието, храните и горите.

"С ракетите покриваме 22 млн. дка площ, а със самолетите около 30 млн. декара - това е повече от половината от площта на страната", обясни изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за борба с градушките инж. Ваньо Славеев.

Самолетите изпълняват дейност от 12 май и вече имат 11 полета. Два са в готовност на летището, а третият е получил повреда и в момента е на ремонт в Австрия.

"Ефективността при ракетния способ е 80%, а при самолетния - 60%. Но държави като Австрия, Германия, Канада, САЩ, Аржентина са само със самолети. Тези 20% не се обезсмислят, тъй като самолетният способ е много по-евтин от ракетния", увери инж. Славеев.

Използват се палки със сребърен йодид, закрепени към крилата. Всеки самолет може да носи до 72, поясниха от обслужващия екип.

"Сребърният йодид е с кристална структура. Между изкуствените зародиши, които ние внасяме в облака, и естествените става борба за вода, така че градовите зърна да са много, но да са с малък размер и, падайки до земята, те се стопяват. В повечето случаи вали дъжд, рядко пада и ситна градушка", обясни принципа на действие инж. Славеев.

Според изследванията на Световната метеорологична агенция сребърният йодид е напълно безвреден за околната среда. Със самолети борбата с градоносните облаци може да се води и над населените места, защото за разлика от ракетния способ нищо не пада на земята.

"След като се подаде командата, до 25-30 минути самолетите са до облака и започват да го обработват", разказаха аржентинските пилоти, които обучават 12 български авиатори за дейността.

"Към момента ние "засяваме" до 3200 м височина във възходящите потоци на облаците, които подхранват основния, мощния облак. Тенденцията е да започнем да засяваме и във върха на облака, така че да може по-мощните облаци да бъдат обработени и от горната част", каза метеорологът Цветелина Димитрова от Изпълнителната агенция за борба с градушките.

Пилотният проект със самолети срещу градушка ще се осъществи по време на активния сезон до 1 октомври, след това ще се анализира ефективността му, допълниха от агенцията.

Палките с които се въздейства на градоносния облак
Палките с които се въздейства на градоносния облак
Инж-Ваньо Славеев - изп.директор на Агенцията за борба с градушките
Инж-Ваньо Славеев - изп.директор на Агенцията за борба с градушките