Става с различни темпове според породата и размера

Всички остаряват, включително кучето ви. Това очарователно пале, което се е превърнало във ваш постоянен спътник, може да показва признаци на остаряване - както физически, така и психически.

Различните породи и размери остаряват с различни темпове. Едрото куче като Дог се счита за възрастно на около шест години. Малкото, като Чихуахуа например, може да не се смята за старо, докато не стане на седем до десет години. Колкото по-настроени сте към типичните знаци, толкова по-скоро можете да помогнете на кучето си да остарее елегантно.

Най-важното нещо, което можете да направите, е да се консултирате с вашия ветеринарен лекар, ако забележите физически или психически промени. Той ще определи основните медицински причини и ще предпише лечение за тях. Също може да ви помогне да вземете някои решения относно грижите за вашето куче занапред - промени в диетата и упражненията, в къщата или ежедневието.

Физически белези 

* Мътни очи или затруднено виждане: мътността на очите може да се случи толкова постепенно, че да не я забележите веднага. Въпреки че това е доста често срещано явление при възрастни кучета и не засяга зрението, може да е и признак на катаракта или други очни заболявания, повечето от които лесно се лекуват. Възможно е вашият домашен любимец също да започне да се блъска в нещата или да има проблеми с намирането на играчка на пода или други познати предмети. Това може да сигнализира за загуба на зрението.

* Ужасен дъх: докато кучешкият дъх не е необичаен на всяка възраст, ако той изведнъж стане ужасен, това може да означава заболяване на венците, кариес или инфекция. Имунната система отслабва с остаряването на кучетата и те не са в състояние да се борят с инфекциите толкова лесно, колкото когато са били по-млади.

* Бавно или затруднено придвижване: по-възрастното куче може да има проблеми със стълбите, качването в колата или просто ставането след дрямка. Може да забележите слабост в задните му крака. Докато всички ние ставаме по-бавни с напредването на възрастта, проблемите с мобилността на вашето куче могат да бъдат причинени от артрит или друго дегенеративно заболяване. Заедно с каквито и да е лекарства или добавки, препоръчани от ветеринарния лекар, ще трябва да коригирате режима на тренировка на вашия любимец към по-бавни и кратки разходки или нова рутинна тренировка. Например плуването е леко за тялото и много кучета го обичат.

* Нови бучки и подутини: някои кучета са склонни към безвредни мастни липоми, но с напредването на възрастта те стават по-често срещани. Всяка нова бучка обаче трябва да бъде проверена от ветеринарен лекар, за да се изключи злокачествен тумор.

* Промяна в теглото: не е изненадващо, че по-възрастните, по-малко активни кучета понякога наддават на тегло. Може да се наложи да коригирате диетата и тренировките, за да поддържате здравословно тегло. Трябва обаче да обърнете внимание и ако по-възрастното ви куче отслабне. Това може да е резултат от намалена мускулна маса, което е често срещано при по-възрастните животни, или да бъде причинено от намален апетит, лошо усвояване на хранителни вещества или храносмилателно заболяване. Ако кучето ви загуби повече от 10 процента от телесното си тегло за няколко месеца или дори за една година, консултирайте се с вашия ветеринар.

* Инконтиненция или затруднено изхождане: ако кучето ви изведнъж забрави домашното си обучение или изглежда се напряга при уриниране, това може да са признаци на инфекция на пикочните пътища или бъбречно заболяване. Инконтиненцията обаче не е необичайна при възрастните кучета и има лекарства, които могат да помогнат.

Поведенчески и психически 

Физическите промени не са единствените, които може да забележите при вашето куче с напредването на възрастта. Различното поведение може да сигнализира за основен физически проблем или да е нормален признак на стареене. Например, ако сладкият ви любимец стане кисел, той може би изпитва болка, причинена от артрит, или някакъв друг физически дискомфорт. Или високоенергийният ви спътник спи с часове през деня. По-възрастните кучета се нуждаят от повече сън, просто го оставете да дремне.

Промените в поведението обаче могат да бъдат и резултат от синдрома на когнитивна дисфункция (CDS). Според проучване в Националния център за биотехнологична информация, той засяга 14-35 процента от кучетата на възраст над осем години. Тази деменция, подобна на болестта на Алцхаймер при хората, може да доведе до изразени промени в ежедневното поведение на вашия любимец:

* страх от познати хора или предмети;

* промени в цикъла сън-събуждане, включително безпокойство или разхождане през нощта;

* повече лаене и вокализация;

* повтарящо се или компулсивно поведение;

* забравяне на команди и сигнали, които някога е знаел;

* замърсяване на къщата;

* повишена тревожност;

* объркване и дезориентация;

* отличителна промяна в нивото на активност.

Вашият ветеринарен лекар ще постави диагноза, като ви зададе прости въпроси по време на срещата. Въпреки че няма лечение за CDS, има някои нови лекарства и терапевтични възможности, които той може да обсъди с вас.

Нашите кучета ни дават много години любов и лоялност и съвсем естествено е да искаме да направим техните старши години възможно най-удобни и приятни. Стареенето е нормална част от живота и с известна бдителност и внимание към здравето на вашия любимец, това наистина могат да бъдат „златни години“.