Все повече любители отглеждат арония в градините си. Плодовете на аронията са сходни с тези на касиса, но са по-едри, по-твърди, с тръпчиво-кисел вкус.

Аронията е много полезен плод, затова е желателно да се консумира както сурова, така и преработена.

Арнията се препоръчва за укрепване на имунната система, при сърдечно-съдови проблеми, при заболяване на щитовидната жлеза, диабет и др.

Съдържанието на йод в плодовете на аронията е неколкократно повече от това в другите овощни и ягодоплодни видове. Съдържа най-много количество витамин Р сред овошките. Тя е богата на витамини от групите: В1, В2, В3, С, К, Е, на макро- и микроелементи - желязо, калий, фосфор, калций, магнезий, молибден и др.

От аронията се приготвят ароматни сокове, сиропи, компоти, вина, ракии и др.