Те се оказват по-добър белтъчен източник от дивите рибки или соята, които се използват в рибарниците

Радина Иванова

Протеиново брашно от ларви на черна муха войник за фуражи за риби и домашни любимци. Това произвежда младата компания “Насекомо”, която е пример за новаторство, устойчив бизнес и кръгова икономика.

На европейския пазар търсенето на продукта им е голямо, тъй като той е добър заместител на традиционните протеини, които се внасят в Европа и чието производсто изчерпва природните ресурси.

Повече за единствената ферма за насекоми в България и цяла Източна Европа разговаряме с Оля Марсенак - част от екипа основал компанията, както и с Яна Балникова, която отговаря за управление на проекти и бизнес развитие.

Бяхме в търсене на нови предизвикателства и искахме да създадем нещо ново, което е високотехнологично, интересно и иновативно, но да има и социален ефект. Това отговаря Оля Марсенак на въпроса ни как са започнали. Един от съоснователите в един момент се натъкна на тази нова индустрия, която буквално е в началните стадии на развитието си. Започнахме да гледаме идеята по-отблизо, споделихме я с третия ни съосновател - Марк Болар, който е биолог-агроном и на когото също му допадна.

Започнахме да правим проучване, да навлизаме повече в детайлите и видяхме, че това е нещо много интересно, с големи перспективи. А това, което ни привлече най-силно, бе елементът на решаване на глобалните проблеми, свързани с изхранването на човечеството и натрупването на биологични отпадъци.

Ние храним ларвите си с органични отпадъци, така намаляваме количеството вреден метан отделяно в атмосферата посредством тяхното изгниване”, казва тя.

“Насекомо” отглежда вида черна муха войник, която е подобна на домашната обикновена муха, но е малко по-дълга и голяма, обяснява Марсенак.

Вирее в тропическите ширини, среща се и в южните части на страната ни. Когато се излюпи, се изчаква да стане ларва - това е етапът от нейния живот, когато тя увеличава размера си приблизително 9000 пъти само за 2 седмици.

Ларвите се преработват в протеини, които могат да бъдат широко употребявани в селското стопанство. Освен, че са естествен източник на протеин за риби, птици и животни, след преработването на органичните отпадъци, ларвите оставят след себе си и много богат и концентриран тор

Добрият му ефект вече се потвърждава от производители в Европа и останалата част от света, споделя Марсенак.

В "Насекомо" са се съсредоточили върху два основни пазара извън страната. Едните им клиенти са производителите на фуражи за риби, в които протеините са важна съставка.

Традиционният начин за набавянето на протеини е или от други диви риби, като аншоа, или от соя. Но използването на тези протеини е доста неефикасно, поясняват двете за в. “Български фермер”.

Дават за пример, че при някои видове риба за храна се изразходват до 3 кг. дива риба, за да се създаде само 1 кг култивирана риба във фермите. Така техните протеини първо намаляват количеството дива риба, което трябва да бъде уловено, и второ - за разлика от соята, предлагат един напълно естествен протеинов източник, тъй като насекомите са част от естествената диета на рибите.

Другият пазар, към който са се насочили, е храната за домашни любимци. Яна Балникова споделя че при тях е установено, че около 10% са алергични от стандартните източници на протеини. Докато протеините от ларви са хипоалегрични и не създават този проблем. В момента имаме много запитвания от производители на храни за домашни любимци, които търсят заместител на традиционните протеини, разкрива тя, защото е доказано, че нашият продукт спомага и за благоприятна стомашна среда при животите.

Подобни изследвания в момента се правят и при прасета и птици. Засега европейското законодателство не позволява протеини от ларви да се използват в свинефермите и птицефермите, но очаква се до 2020 г. това да се промени казва Балникова.

В Азия например изхранването с ларви на домашни животни, които след това се консумират от човека, не е забранено. И там вече има по-големи ферми за насекоми.

В момента екипът на “Насекомо” наброява 20 души, като около половината са заети във фабриката. На етап да доизградят малката им ферма, която разглеждат и като изпитателна “лаборатория” за разширяване на бизнеса. Освен, че развиват клиентската си база, те търсят партньорството на науката и преработвателите тъй като това изгряващо производство се нуждае от тестове за възможни нови хранителни формули, с които да се изхранват риби и животни.

Отворени са за връзки с преработватели, консервни мощности, производители на алкохол и други, които имат органични вторични продукти в производството си - чудесен източник за храна на ларвите на “Насекомо”.

Важното е обаче суровината да отговаря на европейските изисквания, въпреки че на практика ларвите могат да ядат всичко, пояснява Марсенак. Регулациите налагат храната за ларвите да е органичен продукт, който не е стигнал до човешка консумация и в който да няма животински съставки.

В бъдеще планират да продават и олио от ларви със същата цел като брашното. Собствениците обмислят да изградят по-голям, високотехнологичен и автоматизиран завод, с който ще увеличат 20 пъти производствения им капацитет.

За краткото време от основаването си, “Насекомо” вече е спечелило няколко награди.

Победители са за България в конкурса Чивас Венчър за социално-отговорен бизнес. Те са старт-ъп за 2018 г., класирани в наградите за иновации на Френско-българската търговска и индустриална камара. А от тази година спечелиха участие в акселератор, което ще им позволи да разработят част от оборудването, за да развият едно индустриално производство с по-голям капацитет.

В момента екипът на “Насекомо” наброява 20 души, като около половината са заети във фабриката
В момента екипът на “Насекомо” наброява 20 души, като около половината са заети във фабриката
Черна муха войник
Черна муха войник