Някои параметри на интериора на пчелните гнезда имат за пчелите, напочнят специалистите от beehoney-bg.eu и обясняват защо.

Относно непрекъснатостта на пчелната пита

В естествените жилища на пчелите няма прекъсване на пчелните пити, което да го разделя на етажи (аналог на корпусите при рамковите кошери). Пчелната майка може да се движи свободно от мястото на закрепване на пчелната пита (най-горният и край) до най-долния край на питата.

Относно дебелината на пчелната пита

Пчелната пита се състои от множество двустранно разположени восъчни килийки с общо дъно и слаб наклон нагоре. Елементарната конструктивна единица на пчелните пити е восъчната килийка. Всяка килийка има формата на геометрически правилна шестостенна призма със строго определени размери. За дъно на всяка килийка служи тристенна обърната пирамида. Стените на пирамидата имат формата на равностранни ромбове, чийто тъп ъгъл е равен на 109°29’ и остър ъгъл – 70°. За качествените характеристики на формата на пчелните килийки говори фактът, че древногръцките учени в своите двугодишни пресмятания са стигнали до извода: в природата няма по-икономичен по разход на материал и с по-здрава конструкция съд, от пчелната килийка. Восъчните килийки, в които се отглеждат пчели работнички, са с диаметър (диаметър на вписаната в шестоъгълника окръжност) от 5,3 мм до 5,7 мм, или средно 5,37 мм. На един квадратен сантиметър се побират четири килийки, като всяка от тях има обем от средно 0,25 см. Обемът на килийките, в които все още не е отглеждано пило, е около 0,28 см. В една стандартна плодникова пита (435 х 300 мм) за корпус Дадан-Блат се наброяват (сумарно от двете страни на питата) около 8500 до 9000 бр.

Теоретическият брой (без да се отчитат дебелините на летвите, от които е изработена пчелната рамка) е равен на 43,5 см х 30 см х 2 страни х 4 килийки на квадратен сантиметър = 10 440 броя. Килийките за пчели работнички са с дълбочина от 10 мм до 12 мм. Тогава средната дебелина на пчелната пита с незапечатано пило се получава равна на 22 мм, а след запечатването им, дебелината на питата става равна на 25 мм.

Килийките за отглеждане на търтеи се отличават от килийките за отглеждане на пчели работнички само по своите размери. Търтиевите килийки са по-големи. Техният диаметър е средно 7 мм, а дълбочината им е от 13 мм до 16 мм. На един квадратен сантиметър се поместват средно около три търтиеви килийки. Такива килийки пчелите изграждат обикновено по краищата на питите и по-рядко по средата или под горната летва на пчелната рамка. Пчелите, по непонятни досега причини, избягват да складират в тях пчелен прашец. Поради по-горе посоченото се приема ширината на горната летва на рамката да бъде равна на средната дебелина на пчелна пита, изградена само от килийки за пчели работнички, т.е. от 25 мм до 26 мм .