Овощният вид се развива отлично в планински райони

Предлагането на боровинки почти целогодишно в търговската мрежа, съвсем резонно, засили любопитството към тези много вкусни и полезни плодове. Любителите започнаха да се интересуват от овощния вид, а разсадниците реагираха с посадъчен материал. Така че почти непознатата само допреди няколко години овощна култура вече има място и в нашите дворове и градини.

Интересът към култивираната боровинка, често наричана и американска боровинка, е основателен, тъй като плодовете й са с много ценни хранителни качества. Освен това храстите са много красиви и имат и декоративна стойност.

Подходящи условия:

Културната боровинка има специфични изисквания към климата и почвата. По принцип може да се отглежда във всички райони на страната, но най-подходящи са планинските, с умерен климат и равномерни валежи.

Повечето сортове понасят добре студения климат, най-вече по време на дълбокия покой. През зимата боровинката издържа понижение на температурата на въздуха до минус 22-25 градуса.

Културата почти не се засяга от късните пролетни студове. Тъй като цъфтежът на културната боровинка протича през май, тогава опасността от повратни мразове вече е преминала.

Боровинката понася засенчване, но за да расте и да дава качествени добиви, се нуждае от пряко слънчево греене.

Претенции към почвата

Най-подходящи за отглеждане на боровинка са песъчливо-торфените почви с кисела реакция (pH 4,3-4,8). Неподходящи са тежките глинести почви, както и тези с алкална реакция.

Тъй като овощният вид образува плитко разположена коренова система, не понася засушаване.

Специалистите препоръчват там, където почвата не е достатъчно кисела, да се коригира. Най-лесно това става с помощта на ситно смляна вар или сяра.

Изискванията на културната боровинка по отношение на съдържанието на хумус в почвата са високи. Затова, по-неплодородните почви трябва да се наторят балансирано.

Киселинност

За да се постигне киселинност на почвата, при засаждането в ямката се поставя натурален торф, който повишава киселата реакция на почвената повърхност. Също така може да се използва и угнила тор от борови иглички, които могат да се съберат от борова гора.

Засаждане

При засаждане на няколко растения, препоръчително е разстоянието между редовете да е минимум 2,5-3 метра, а между самите растения - около 1-1,5 м. Те трябва да бъдат ориентирани в посока север-юг, за да се огряват максимално от слънцето.

Засаждането се извърша напролет или през есента. За предпочитане е посевният материал да е поне 2-годишен. Той трябва да е с добре развита коренова система.

Много разсадници обаче предлагат овощен разсад целогодишно. Посадъчният материал, т.е. кореновата система е засадена и опакована индивидуално, като по този начин е много добре защитена от изсъхване. Така предлагани растения и, разбира се, при добри последващи грижи, може да се засадят и през по-топлите месеци на годината.

Резитба

Ако не правите резитба, то плодовете издребняват, стават по-малко като количество и започват да губят характеристиките на сорта. Най-подходящото време за резитба е през пролетта.

Първите три години се отстраняват само болните и слаби издънки. Всяка година старите издънки трябва да се заменят с нови.

Вредители

Овощният вид почти не се напада от неприятели и болести. Ако все пак се появят, неприятелите се отстраняват ръчно, а заразените с болести растителни части се изрязват и изгарят.

Беритба

Плодовете на боровинката узряват в зависимост от сорта, обикновено в периода юни - септември. Те не зреят едновременно, а плодовете се берат в продължение на месец.

Боровинките се берат когато са напълно узрели, защото след откъсването си те спират да зреят. Могат да се съхраняват в хладилник за около две седмици. Те са подходящи за замразяване или сушене, както и за приготвяне на вкусни сокове и сладка.