Ако вашият двор е малък по размер, очертанията му са ясно геометрични, а самата територия болезнено прилича на дълъг и тесен молив, тогава противоположният метод в ландшафтния дизайн е измислен специално за вас! Чрез него можете визуално да увеличите площта на парцела, да промените външния му вид до неузнаваемост, превръщайки го от проблемна зона в живописно имение.

Разбира се, освен правилно използваните знания, ще се нуждаете и от творческо въображение, което поражда оригинални дизайнерски решения.

Как работи?

Може би си струва да започнем с определянето на характерните черти на територията, именно тях ще "отричаме", избирайки елементи на ландшафта и планирайки фрагменти според принципа "напротив". Задачата е да създадем рязък контраст с основните параметри на двора: неговата форма и размер.

Например, ако парцелът е тесен и дълъг, ъглово или диагонално оформление ще помогне да се коригира този недостатък. В случая е подходящо и формирането на зони със заоблена форма и използването на вълнообразни и криволичещи линии.

Кое оформление да изберете

зависи от стила на градината и вашите предпочитания. Например, за двор със строг дизайн, където според ландшафтната логика трябва да преобладават обекти с правилна форма, използвайте ромбове вместо квадрати - техните наклонени ръбове успешно неутрализират недостатъците на правоъгълното оформление.

СЪВЕТ: "класическият" правоъгълник или квадрат е твърде специфичен, трябва да изкривите формата. Уверете се, че когато се възхищавате на зоната, окото се движи по-бавно, следвайки линиите. Ето защо, вместо правоъгълна, направете ъглова зона за почивка и поставете градинската пътека не перпендикулярно на една от страните, а диагонално.

Препоръките на дизайнерите са да дадете предпочитание на заобленото оформление, в което винаги има място за криволичещи пътеки и зелени тревни площи с вълнообразни очертания, кръгли или овални зони за отдих (в идеалния случай материалът за тяхната настилка трябва да е разнороден).

Когато избирате място за различни обекти, било то морава, цветни лехи или зони с различни функции, опитайте се да избягвате правите траектории. Този подход ще ви позволи визуално да закръглите острите ъгли на обекта и да разширите тесните проходи.

Фрагментите

ВАЖНО: противоположният метод е ефикасен както върху цялата градина, така и върху нейните отделни фрагменти, които имат "неудобна" форма.

  • Когато избирате градински мебели, опитайте се да играете с контрасти - това ще придаде на района индивидуалност.
  • Насипен хълм, разположен до зоната за отдих, може да се превърне в оригинална цветна леха, където има място както за дървета, така и за по-малки растения.
  • Разнообразие от настилки може да направи територията на градината по-обемна и интересна.
  • Граничният бордюрен камък е лесен за използване и много надежден в експлоатация. Идеален е за създаване на повдигнати лехи.
  • Обикновеният варовик ще играе ролята на оригинален акцент, ако намерите подходящо място за него в правилния квартал.

Релефът

Във всеки случай различните височини на оформлението се възприемат като контраст, който е толкова необходим при прилагането на обратния метод. Именно когато създавате дори лек релеф, неудачната геометрия и тесните пространства сякаш изчезват от възприятието. И това е разбираемо дори от научна гледна точка: предмети с различни височини образуват друго измерение на градината и добавят обем към територията. А човешкото око е устроено по такъв начин, че да възприема триизмерните обекти като по-големи по размер. Само си представете: създаването на разлика във височината от само 10 см напълно ще промени впечатлението за вашия двор!

Концепцията за релеф се отнася не само за градини, разположени на склон. Ако самата зона е равна, релефът може да се създаде изкуствено. Например, изградете алпийски хълм, издигнете обемна подпорна стена, изградете вертикална цветна градина или леха или издигнете малка платформа за контейнерна градина на нисък подиум.

Можете също да оформяте в посока надолу - направете вдлъбнат ъгъл с цветни лехи или зона за отдих, разположена под нивото на основната градина. Достатъчно е да използвате тази техника само 2-3 пъти и вашият район ще се трансформира като с магия.

Растения с различни височини и текстури

също ще помогнат да се подчертае контрастът. Те ще се справят перфектно със създаването на релеф във всяка област.

Например решетка с цъфтящи лиани е чудесна за зониране на тесни ъгли. Само няколко минути - и непривлекателен фрагмент от градината ще се превърне в уютен зелен кът.

В идеалния случай можете да измислите своя собствена топография и индивидуален дизайн за всяка от градинските зони. Тогава разходката из градината ще се превърне в серия от интересни открития.
В зависимост от вашите предпочитания тя ще стане възможно най-пейзажна или, напротив, геометрична.