В духа на предстоящия празник и сезона, докато градинарите загряват или привършват резитбите на лозите и овошките и, докато ножицата и триона са още топли-топли, нека вмъкнем няколко тънкости и около резитбата на декоративните дървета и храсти. Знаете, че не бива да ги режете всичките наред, нали?

Първо да изясним защо е необходимо да се провеждат резитби и при орнаментните растения в градината:

  • Форма – за живите плетове и топиарите тя е основата. Ако нямат форма, няма ефект. При останалите видове, оформянето може да спести главоболия породени от прекалено израстване, пречупване на клони или дори имущество. Формата е първото, което забелязваме, а след това вниманието ни се насочва към по-дребните елементи.
  • Здраве – чрез резитбите се възпрепятства прекалено сгъстяване, а това е превенция срещу заболявания. Най-лесният и кардинален начин да се борим с патогени и прекалено нашествие на вредители е именно резитбата.
  • Качество – ножицата е тази, която помага да си осигурим качествен цъфтеж и плодообразуване. Нали те са целта и в декоративната градина? Освен това, чрез резитбите имаме силата да подмладим растенията и да им върнем красивия вид.
  • Контрол – регулярни резитби позволяват контрол над растенията и елиминират възможността едно растение да превземе друго, да прерасне или да се превърне в безстопанствен хаос.

Ще развенчаем няколко мита

Според последни проучвания замазването на рани по дървесината в следствие от резитба, всъщност, може да нанесе повече вреди, отколкото ползи. Особено, ако се прави с обикновена блажна боя. По-добре е да позволим на наранената част да калусира и да заздравее сама, а ако се наложи, да предприемаме действия. Естествената ранева тъкан е много по-ефективна, а замазките, с които сме свикнали да работим забавят нейното образуване.

Не е без значение как и къде се режат декоративните храсти и дървета. Някак няма логика при лозите и овошките да се спазват куп правила за наклон на отреза, брой звена и очи, които се оставят, да се правят основни и зелени резитби, а при всички останали растения, те да са без значение. Та, ако знаете тях, спазвайте ги и за декоративните видове.

Важно за изобилието от красиви багри, които с нетърпение очакваме е

да внимаваме с ножицата

Основно правило, което всеки градинар трябва да знае е, че пролетно-цъфтящите видове и особено онези, които след цъфтежа си образуват плодчета, било то декоративни или ядливи, НЕ СЕ РЕЖАТ СЕГА.

Резитбата при тях се извършва веднага след прецъфтяване. Причината е, че растенията следват определени процеси и цикли. Първо е раздвижването на растителните сокове и следват наедряване на пъпките (които, забележете, са заложени още миналата година), цъфтеж, опрашване, образуване и наедряване на плодовете, а през това време се залагат пъпките за следващата година. Следователно, ако искате да се радвате на изобилие от цветове и плодове, изключително важни са навременните резитби и грижите и подхранването през активната част от вегетацията.

Ножицата сега влиза в действие при:

  • Дървовиден хибискус, пеперуден храст и други – растенията са разкошни и могат да се отглеждат като живи плетове, самостоятелни акценти или в група с други декоративни видове. Пролетната резитба следва правилата за просветляване и подчиненост, като не се забравя и формата, когато е необходима. При всички случаи, ако се придържате към естествената, ще имате много по-малко работа с този вид. Хибискусът залага цветните си части през настоящата година.
  • Камелия, махония, фотиния и други – изброените влизат в групата на вечнозелените представители на декоративното царство. Въпреки това, при тях резитба също се извършва, а най-подходящото време е преди да започне нов растеж. Тоест, напролет. Ако се закъснее, освен че се отстраняват младите клонки, има голям шанс да не се стигне до повторно нарастване. Така хем отрезите личат, хем растенията се изтощават, хем се губи тяхната красота.
  • Да не забравяме и розите. За тях и тънкостите при резитбата им сме писали доста. Ако все пак възникнат въпроси, оставаме на разположение. Питайте смело.

Снимка: 4-4