Може да се сее през целия февруари

През февруари най-актуалната тема, която се обсъжда от градинарите, е за разсадите. Любителите от по-топлите райони на страната вече са засели най-ранните зеленчуци, особено ако имат парници или оранжерии. За останалите – средата и края на месеца е най-подходящото време за целта.

По принцип в зависимост от времето на отглеждане зеленчуковите култури се разделят на три основни производства: ранно, средноранно и късно. За отделните райони на страната те се различават по сроковете на засяване, периодите на прибиране на реколтата, и т.н.

Като цяло за нашата страна при домашно производство на разсади най-подходящо е средноранното направление. Променените във времето, които наблюдаваме обаче, водят и до промени в сроковете. Така че в топлите райони в някои години може да имаме много ранно, а в почти цялата страна – много късно производство, тъй като есените често са по-топли.

Семената

са основата, на която стъпва успешното производство, включително и в любителската градина. За да получите добра реколта, трябва да имате качествени семена, а след това, разбира се, и добре да се погрижите за растенията.

Семената е необходимо да отговаря на много изисквания - чистота, кълняемост и кълняема енергия, жизненост и жизнеспособност, и т.н. Това означава, че семената ще имат изравнено поникване, еднаква жизнена способност да нарастват и да дават плодове.

За да си гарантиране отлични разсади, препоръчително е да купувате посевен материал само от лицензиран семепроизводител или търговец, който преопакова семена.

Подготовката

на семената преди сеитбата трябва да спомогне за дружното им развитие.

Тя може да се изразява в третиране на семената с различни продукти - торове, растежни стимулатори и пестициди.

В домашни условия могат да се използват различни методи:

  • Преди засяване семената се поставят във вода. Продължителността на процедурата зависи от температурата на водата, състоянието на семената и тяхната обвивка.

За домати и пипер накисването трае от 25 до 40 часа, за краставици и тикви - 15 часа. Необходимо е водата да се сменя, за да се осигури достъп на кислород до семената.

Обработените семена се засяват във влажна и затоплена почва. В противен случай може да се стигне до обратен ефект, или той силно да намалее.

  • Други техники за съкращаване периода на поникване са: рътене, термична, топлинна и химична обработка, както и закаляване и яровизация. Независимо от това какъв метод ще се използва, почвата трябва да е влажна и топла.

Субстрат

При отглеждане на разсад много е важна почвената смес. Тя трябва да има добра поглъщателна способност и въздушен обмен, да съдържа необходимите хранителни вещества, да бъде чиста от плевелни семена и патогени.

Торопочвената смес може да бъде съставена от няколко компонента. Най-често се смесват добре угнил оборски тор и градинска пръст.

  • Ако разсадът ще е гъст, съотношението е 2:1 или 3:1 в полза на тора, а при пикиран разсад- 1:1 или 2:1. Не се препоръчва да се използва почва, в която са отглеждани зеленчуци.
  • Ако се вземе почва от градината, то тя задължително трябва да се обеззарази. За целта се използват няколко техники - обработка с химичен препарат, пропарване с вода, соларизация и др.

Към сместа за разсадите може да се добавят перлит, зеолит, вермикулит и други материали, които да подобрят структурата и физичните свойства на субстрата.

  • Торфени смески също са добро решение, тъй като са чисти от вредители, но пък са бедни на хранителни вещества. Те може да се използват при по-малки площи или при производството на разсад в съдове. Подходящи съдове са стиропорени или пластмасови табли с различен брой гнезда, разградими целулозни саксийки, торфени таблетки и т.н. Засяването в тях става с едно семенце в едно гнездо.