Нови безпочвени ягодови култури, които могат да се регулират до три нива, са завършени в Базиликата, Калабрия и Пулия от Combimetal Carrera, компанията, която проектира и произвежда такива иновативни системи, които помагат на работниците по време на работа, информира FreshPlaza.

"През последните два месеца са инсталирани девет системи в провинциите Матера, Козенца и Лече, които обхващат общо над десет хектара. Монтажните операции започнаха през юли и приключиха преди няколко дни, а сега операторите завършват присаждането", коментира управителят на компанията Антонио Карера.

Новите системи са предимно двуредови. За Комбиметал Карера есента на 2023 г. беше доминирани от ръста на предварителните поръчки през пролетта, благодарение и на спада в цената на суровините. "Макар и постепенно, фирмите, които отглеждат ягоди, придобиват все по-добри познания по отношение на предимствата на безпочвените култури. Нашите клиенти отчитат почти нулев процент на спад на растенията в сравнение с това, което се случва при традиционния метод."

Системите Combimetal се характеризират с 2 или 3 регулируеми реда, поддържани от стоманени пръти с дебелина 2,2-2,5 мм, 5 мм горещо поцинковани скоби и фиксиращи основи, така че прътите да не потъват в земята под тежестта. Тези системи спомагат за спестяване на труд и гарантират еднаквост на растенията и плодовете, както и по-чисто място на производство.

"След двегодишно проучване сглобихме първата система с 5 реда тави вместо 4 в оранжерия с петметрови арки. Успяхме да постигнем този резултат, като намалихме пространството между редовете по начин, който не би навредил на продукцията поради, например, по-слаби светлинни условия, и който не би затруднил операторите по време на тяхната дейност."